ALIJINI GENERALI U PANICI: Pljušte osuđujuće presude za zločine nad Srbima, SDA pred raspadom

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 10:57

ALIJINI GENERALI U PANICI: Pljušte osuđujuće presude za zločine nad Srbima, SDA pred raspadom

Veliki problem za stranku su i aferama u koje je umešan sam politički vrh

Predsednik SDA, Bakir Izetbegović, pod velikim je pritiskom članstva i saradnika, koji od njega traže da se "iskontrolišu" sudski procesi protiv bivših generala tzv. Armije BiH kojima se sudi za ratne zločine.

Nakon osuđujuće presude od 10 godina robije Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima, u velikoj panici su Ramiz Dreković, komandant Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH i Atif Dudaković, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komandant Petog korpusa, kojima se sudi pred Sudom BiH za ratne zločine nad Srbima, tvrde izvori beogradskih medija iz diplomatskih krugova u Sarajevu.

- Članstvo SDA je pritislo Izetbegovića da na sve strane otpočne ofanzivu prema srpskom narodu i Republici Srpskoj kako bi skrenuo pažnju da Alijinim ratnim generalima sleduju višegodišnje kazne za ratne zločine. Bakir je u velikom problemu jer sve više članova SDA mu okreće leđa - kažu sagovornici beogradskih medija.

Pored muslimanskih generala koji su u sudnicama, Bakir i SDA imaju veliki problem sa aferama u koje su umešani njegovi najodaniji stranački saradnici.

- Fadil Novalić, premijer FBiH je na optuženičkoj klupi zbog afere "Respiratori". Osmanu Mehmedagiću Osmici direktoru OBA BiH sude po više osnova. Asim Sarajlić, jedan od najbližih Bakirovih saradnika u SDA je dokumentovan kako kupuje glasove - navode sagovornici beogradskih medija i kažu da Izetbegović pokušava poslednjim napadima na Srbe da skrene pažnju od mnogobrojnih sudskih procesa koji će značajno izmeniti sliku o ratnim dešavanjima u BiH, ali i naneti veliki udarac SDA.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže da je osuđujuća presuda Mahmuljinu srušila matricu da su Bošnjaci jedine žrtve rata u BiH. On ističe da je to potpuno nova situacija u BiH, jer se sada Srbi prvi put mogu pozivati na zvanične presude komandantima takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima, i to one najmonstruoznije.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže da SDA jeste pred raspadom i Izetbegović u takvoj situaciji poteže jedino što zna, a to je da napadne Srbe.

- Kad nešto loše krene Bakiru i SDA, oni znaju da je jedino rešenje da udare po Srbima - kaže Stevandić.

- Ceo komandni vrh takozvane Armije BiH nalazi se na optuženičkoj klupi pred Sudom BiH i to za ratne zločine nad Srbima. Kada se tome doda i da general takozvane Armije BiH, Rasim Delić, već ima osuđujuću presudu u Hagu, očigledno je da će oni uskoro dobiti drakonske kazne za ratne zločine. Ovo je pre nekoliko godina bilo nemoguće očekivati, ali ipak, istina o stotinama ratnih zločina bošnjačke vojske nije mogla biti sakrivena. Istina, ipak, na kraju pobeđuje - kaže Galijašević.

On tvrdi da se presudom Mahmuljinu i procesima Drekoviću i Dudakoviću ruši i ratno nasleđe Alije Izetbegovića.

- SDA kao političko nasleđe Alije je veoma uzdrman, a ideologija radikalnog islama koju je zagovarao dobija i zvanične presude za ratne zločine nad Srbima, odnosno za odsecanje glava srpskim zarobljenicima - ističe Galijašević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.