7 slika Leonarda da Vinčija koje moraš znati do 30. godine

Izvor: Piplmetar.rs, 04.Jul.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7 slika Leonarda da Vinčija koje moraš znati do 30. godine

Leonardo da Vinči (Leonardo di ser Piero da Vinci, 1452-1519) bio je italijanski slikar, naučnik, arhitekta, a širok je spektar umeća i znanja koji su bili deo njegovog intelekta. Njegovo ime je postalo paradigma svestranosti i ideal renesansnog umetnika. Rođen je u mestu Vinči, pored Firence, a umro u Amboazu, u Francuskoj.
Pored slika, Leonardo je za sobom ostavio ogroman broj crteža i nacrta različitih sprava, koji su bili daleko ispred epohe u kojoj je živeo.
Za umetnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << pored mnogih dela, bitno je navesti da je Leonardo afirmisao slikarske tehnike sfumato i kjaroskuro.
Mona Liza ili Đokonda (Monna Lisa, La Gioconda) je slika izrađena uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole. Predstavlja portret firentinske dame Lize del Đokondo. Njen zagonetni osmeh predstavlja inspiraciju vekovima, a za njega je korišćena tehnika sfumato. Dimenzije slike su 77 cm sa 53 cm.
Godina izrade nije tačno poznata, ali se pretpostavlja da su u pitanju 1505. ili 1517.
Mona Liza je verovatno najfamoznije i najtajanstvenije umetničko delo, bila je predmet spektakularne krađe početkom 20. veka, kao i nadahnuće za mnoge slikare i pisce poput Marsela Dišana, Endija Vorhola i Dena Brauna.
Mona Liza se nalazi u pariskom muzeju Luvr.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.