65. godišnjica AVNOJ-a

Izvor: RTS, 29.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

65. godišnjica AVNOJ-a

U Jajcu je obeležena 65. godišnjica od Drugog zasedanja AVNOJ-a. Proslavi prisustvovali predstavnici društva za negovanje tradicije Narodno-oslobodilačkog rata iz cele bivše Jugoslavije.

Nekadašnji Dan Republike, koji je slavljen gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ ukinut je 2002. godine, iako se država raspala deceniju pre.

Posle završetka rata - od 1945. godine Dan republike bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Od 1997. 29. novembar počeo je da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika, a poslednji put obeležen je 2001. godine.

Nekoliko hiljada građana iz svih republika bivše Jugoslavije posetilo je u subotu Jajce, gde je obeležena 65. godišnjica Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Svečanosti je prisusuvovao i član Predsedništva BiH Željko Komšić.

"Sve ono što je AVNOJ proklamovao i uspostavio 1943. godine, jesu danas evropske vrednosti. Zato ne vidim razlog, zašto ne biti tu", rekao je Komšić.

Srbiju na proslavi u Jajcu predstavljale su delegacije SUBNOR-a, Društva za istinu o NOR-u i Jugoslaviji kao i Saveza antifašista Srbije. 

U Jajcu je održana manifestacija "Avnojevski dani".

Predstavnici mnogih organizacija i institucija iz BiH, te delegacija iz zemalja bivše Jugoslavije potpisali su Rezoluciju antifašista "Poruke AVNOJ-a".

Predsednik Saveza boraca iz Drugog svetskog rata za BiH (SUBNOR) Jure Galić rekao je da su osnovne poruke Rezolucije "da se treba boriti protiv fašizma, koji se i danas javlja u svim državama nekadašnje Jugoslavije".

U Jajcu je 29. i 30. novembra 1943. godine usvojen nacrt ustava o uređenju Jugoslavije na federativnoj i demokratskoj osnovi uz priznavanje prava svih njenih naroda.

U Jajcu su postavljeni venci na spomenik antifašizmu, a otvorena je i obnovljena zgrada Muzeja AVNOJ-a, u organizaciji Saveza antifašista Bosne i Hrecegovine.

Zasedanja AVNOJ-a

Drugo zasedanja AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. godine i na njemu su usvojene odluke kojim je uspostavljeno ustrojstvo Jugoslavije. Na zasedanju su potvrđene i razrađene privremene odluke sa Prvog zasedanja 1942. godine u Bihaću.

U Jajcu je odlučeno da se AVNOJ (Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije) konstituiše u zakonodavno i izvršno telo Jugoslavije te da se osnuje vlada - Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije preko koga će AVNOJ ostvarivati svoju izvršnu funkciju.

Odlučeno je da se jugoslovenskoj izbegličkoj vladi i kralju Petru Drugom privremeno zabrani povratak u zemlju do završetka rata za kada je najvljen referendum o državnom uređenju - republici ili monarhiji.

AVNOJ je odlučio i da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda.

Predstavnici SUBNOR-a Srbije, povodom obeležavanja 29. novembra, održali su svečane sednice svih opštinskih odbora u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.