61 odsto žena diskriminisano na radnom mestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

61 odsto žena diskriminisano na radnom mestu

BEOGRAD -

Na tržištu rada u Srbiji je diskriminisano 61 odsto žena, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Viktimološkog društva Srbije.

"Podaci koji pokazuju do koje mere se krše ljudska prava su zapanjujući", izjavila je programska menadžerka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Asja Varbanova na predstavljanju istraživanja u beogradskom Medija centru.

Na tržištu rada je posebno veliki jaz između žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i muškaraca u Srbiji, izjavila je ona, zbog čega je Agencija UN za rodnu ravnopravnost podržala projekat Viktimološkog društva u okviru kojeg je urađeno ovo istraživanje.

Od 706 ispitanica uzrasta 18 do 64 godine u sedam gradova Srbije, 72,2 odsto je navelo da ima saznanje da je neka ženska osoba koju poznaju bila diskriminisana na tržištu rada što, prema rečima autora istraživanja, takođe govori o rasprostranjenosti ovog problema.

Žene su, kako je pokazalo istraživanje, diskriminisane i prilikom zapošljavanja i kada već rade, preneo je portal "EurAktiv Srbija".

Tokom pet godina koje su prethodile istraživanju od 452 žene koje su tražile posao 53,5 odsto njih bilo izloženo diskriminaciji, pri čemu je najrasprostranjeniji oblik ispitivanje o privatnom životu, što je doživelo 48 odsto žena koje su tražile posao.

Jedna od autorki istraživanja, sprovedenog na stratifikovanom slučajnom uzorku, Sanja Ćopić navela je da su se pitanja odnosila na to da li je osoba u braku, da li ima decu i kakvi su joj planovi u tom pogledu, uz napomenu da su poslodavci tiime diskrminisali žene, ali i kršili Zakon o radu.

Komentarisanju izgleda i zahtevima da izgledaju atraktivno, na primer da nose kratke suknje i duboke dekoltee je, kako je navela, bilo zloženo 9,7 odsto ispitanica, 6,6 odsto je bilo u nepovoljnijem položaju u odnosu na muške kandidate, a 5,1 odsto nije moglo da dobije posao zbog trudnoće i materinstva.

Od tri žene, odnosno 0,7 odsto, očekivalo se da imaju seksualni odnos sa nekim u firmi da bi dobile posao, pokazalo je istraživanje.

Među ženama koje rade diskriminacija je još rasprostranjenija – od 596 žena obuhvaćenih istraživanjem koje su tada radile 57,7 odsto je bilo izloženo diskriminaciji, pri čemu je to izraženije kod žena koje rade u privatnom nego u javnom sektoru, kao i kod onih koje imaju legalan ugovor nego kod onih koje su radile na crno.

Najčešći oblik diskriminacije odnosio se na uslove rada, čemu je bilo izloženo 43 odsto žena, pri čemu je svaka treća morala da radi takozvane "ženske poslove" koji joj nisu u opisu radnog mesta, poput kuvanja kafe, čišćenja i administrativnih poslova.

Seksualnom nasilju bilo je izlozeno 22,1 odsto žena, od čega 79,5 odsto komentarisanju, 15,2 odsto nedozvoljenim fizičkim kontaktu, 8,3 odsto uslovljavanju napredovanja seksualnim odnosima, 3,1 odsto je bilo izloženo pornografskim materijalima na poslu, a 2,8 odsto je prinuđeno na seksualni odnos, odnosno silovano.

Drugi oblici diskriminacije su manje zarade za isti posao - 8,2 odsto, nemogućnost napredovanja - 8,1 odsto.

Trudnoća i materinstvo su razlog diskriminacije i za žene koje rade, pa je svaka treća žena koja je tokom istraživanja radila i bila u drugom stanju bila diskriminisana, a neki od načina diskriminacije su neodgovarajuca promena radnog mesta, otkaz, prevremeno prekidanje porodiljskog odsustva ili neredovna isplata nadoknade za porodiljsko.

Jedna od autorki istražzivanja Jasmina Nikolić rekla je da su na osnovu rezultata istraživanja na ženama, kao i istraživanja među institucijama kojima su se žene obraćale, napravljene smernice za popravljanje zakonodavnog okvira, prakse institucija, podršku ženama i prevenciju.

One će biti štampane u posebnoj brošuri i distribuirane, navela je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.