Беговић: Кроз Фонд за младе таленте прошло више од 40.000 талентованих људи

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Nov.2023, 09:52

Беговић: Кроз Фонд за младе таленте прошло више од 40.000 талентованих људи

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Владе Србије Јелена Беговић изјавила је на пријему учесника менторског програма ”Таленти у јавном сектору“ Фонда за младе таленте да је за 15 година колико фонд постоји кроз њега прошло више од 40.000 талентованих младих људи. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Раде Прелић „Јасна је мисија фонда – да подржимо храбре, паметне, талентоване и оне са визијом не само за своју будућност, него и за будућност свог окружења и будућност читавог друштва. Заиста вам пружамо једну сјајну шансу, да стекнете то прво кључно искуство, које је с једне стране плаћено“, рекла је Беговић обраћајући се учесницима програма на пријему који је одржан у згради Народног позоришта у Београду.
Министарка је додала да је и она на почетку каријере волонтирала годину дана како би се запослили у институту, а да је сада помоћу Фонда омогућено да пракса буде плаћена.
„Требају нам млади људи, требају нам талентовани људи, требају нам људи који су храбри и желе да остану у својој земљи. Видела сам групе људи који су одлучили да се врате у место свог рођења и да тамо граде каријеру.То је изузетно важно за развој целе земље, јер не можемо развијати један град, треба развијати целу земљу, а ви сте носиоци и бреме тога“, рекла је Беговић.
Она је истакла да ће учесницима програма посебно значити то што прве своје професионалне кораке започињу баш у оним областима за које су се школовали.
„Када вам неко гледа ЦВ, он гледа коју сте школу завршили, а онда гледа које вам је прво радно искуство. Мислим да је велика срећа да је то ваше искуство у оној области коју сте ви одабрали и области којом ви желите да се бавите. Можда сада нисте свесни колико је то важно, али видећете једног дана када будете закључивали неке нове уговоре, налазили неке нове послове, колико је овај моменат у ствари битан за изградњу ваше каријере“, нагласила је Беговић.
Каријерни саветник Фонда за младе таленте Немања Дјикановић рекао је да је програм „Таленти у јавном сектору“ потпуно нови менторски програм који је осмишљен ове године, како би додала стипендије од сада била само полазна тачка за развој и сарадњу за најбољим кандидатима у Србији. „Учешћем у овом програму ви сте прва генерација која поставља темеље новог фонда. До краја овогодишњег програма биће вас више од 1600 који ће реализовати стручну праксу у културним центрима, позориштима, општинама, судовима и још многим другим институцијама и установама чији је оснивач држава“, рекао је Ђикановић.
Он је додао да је мисија Фонда да подржи најбоље међу најбољима, талентоване, вредне, упорне и истрајне.
„Да вам помогнемо да направите своје прве професионалне кораке, да стекнете своје право прворазредно искуство и да вас уз подршку ментора припремимо и опремимо за професионални живот. А онда сте ви на реду да затворите круг својим знањем, идејама и талентима. На најбољи начин вратите овом друштву оно што је у вас уложило“, рекао је Ђикановић.
У оквиру програма „Таленти у јавном сектору“ уведена је уговорна обавеза обављања плаћене стручне праксе у износу од 40. 000 динара месечно у трајању од најмање три месеца, до највише девет месеци.
Након тога, уколико обе стране изразе спремност, долази до запослења стипендисте Фонда од стране институције у којој је обављао праксу.
Циљ програма је пружање системске подршке стипендистима Фонда да започну своју каријеру и стекну прво радно искуство, до којег се често најтеже долази. Кроз програм стипендисти добијају прилику да се упознају са радом јавног сектора, што им пружа пружа прилику да додатно развију своје потенцијале, стекну нова знања и развију стручне вештине.
Припрема и реализација овог програма остварује каријерни саветник Фонда за младе таленте, кроз сарадњу са Националном службом за запошљавање у складу са стручним образовањем кандидата.
Од јула до данас у програму већ учествује 328 стипендиста, и то – 125 доктора медицине, 13 доктора стоматологије, шест магистра фармације, три доктора ветерине, девет инжењера, девет биолога, три биохемичара, две учитељице, пет професора, четири правника итд.
Фонд за младе таленте сада се налази у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација, а пуних 15 година бави се развојем младих талената у Србији. До данас је додељено више од 40.000 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа.
Danas oblačno i hladno, ponegde sa padavinama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић: Кроз Фонд за младе таленте прошло више од 40.000 талентованих људи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.