Нацрт Програма економских реформи 2024-2026. на увиду до 30. новембра

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Nov.2023, 14:51

Нацрт Програма економских реформи 2024-2026. на увиду до 30. новембра

Министарство финансија објавило је Нацрт Програма економских реформи (ЕРП) 2024-2026. године, који ће бити на увиду јавности до 30. новембра. Фото: Танјуг/Немања Јовановић Нацрт ЕРП-а је објављен на сајту Министарста финансија, Републичког секретаријата за јавне политике и портала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Е-консултације.
Сви заинтересовани своје коментаре и сугестије на Нацрт програма економских реформи могу доставити на следећу електронску адресу: erp@mfin.gov.rs до 30. новембра 2023. године.
Нацрт обухвата поглавље којим су представљене структурне реформе, препознате као кључне у циљу отклањања препрека привредном расту и развоју, као и јачању конкурентности привреде у наредном трогодишњем периоду.
Програм економских реформи 2024-2026, у складу са Смерницама Европске комисије, почев од ове године усмерен је на ужи сет структурних реформи у односу на претходне циклусе, како би фокус био првенствено на реализацији утврђених приоритета. У складу са тим, структурне реформе организоване су у оквиру три области и то: конкурентност, одрживост и отпорност и људски капитал и социјалне политике.
Такође, према иновираним Смерницама ЕК, број структурних реформи које могу бити предложене ограничен је на шест, и то по две из сваке од наведених области. Нацртом документа обухваћен је и преглед Препорука Европске комисије које су спроведене или које су предвиђене да се спроведу током периода трајања ЕРП 2024-2026, а које чине део Заједничких закључака усвојених на састанку Савета Европске уније за економска и финансијска питања (ЕЦОФИН Савет), одржаном у мају у Бриселу, у оквиру „Економског и финансијског дијалога између Европске уније и Западног Балкана и Турске“.
Подсећања ради, Србија као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, у претприступном периоду на годишњем нивоу израђује документ под називом Програм економских реформи који представља стратешки документ за планирање економске политике и управљање реформама, кључних како за побољшање конкурентности, подстицање нових радних места и олакшавање социјалне инклузије, тако и за испуњавање економских критеријума у процесу приступања ЕУ.
Kripto berza Bajnens kažnjena sa četiri milijarde USD, nije sprečila pranje novca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нацрт Програма економских реформи 2024-2026. на увиду до 30. новембра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.