Да ли је добро поново загрејати турску кафу?

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Nov.2023, 09:00

Да ли је добро поново загрејати турску кафу?

Да ли сте један од оних људи који забораве на шољицу кафе, а затим је поново загреју? Или скувате превише кафе одједном и морате да је поново загрејете? Ево одговора на питање да ли је заиста добро. Фото: Pexels/Isil Наиме, многи ће вам рећи да кафу није добро подгревати јер се укус може >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << променити, а уз то потенцијално може и смањити садржај кофеина.
Кристофер Хендон, доцент хемије рачунарских материјала на Универзитету Орегон, детаљно одговара на питање да ли је добро подгревати кафу.
Наиме, овај напитак се састоји од низа различитих киселина екстрахованих из зрна кафе, укључујући и кининску киселину која даје горак укус. Кафа је такође пуна различитих једињења као што су карбонил, сумпор-алициклични ароматични бензеноид и различита хетероциклична једињења. Осим тога, кавак је пун кофеина који такође доприноси горчини коју ово пиће има.
Шта се дешава са свим овим супстанцама и једињењима када се кафа загреје? Хендон истиче да кофеин није много реактиван. „То је прилично стабилан органски молекул.“
Једини прави начин да се кофеин изгуби из кафе био би процес сублимације, током којег супстанца која је у чврстом стању испарава, а за то су потребне екстремне температуре (више од 170 °С).
Међутим, он наводи да може да разуме да неки људи сматрају да загрејана шољица кафе има мање кофеина. Овај утисак приписује плацебо ефекту, наводећи да прва шољица кафе у дану једноставно утиче на нас другачије.
„Али иако ниво кофеина у вашој кафи остаје стабилан, то не значи да ће ваша кафа остати непромењена након поновног загревања“, каже Хендон.
Као и свака свежа храна, кафа се погоршава што дуже стоји, а поновно загревање убрзава овај процес јер се испарљива једињења која јој дају укус брже ослобађају.
Дакле, могуће је да ваша шољица кафе има лошији укус након подгревања, али можете је пити без бриге јер у томе нема ништа опасно, закључује Хендон.
Ако сте склони да поново загрејете кафу, боље је да то урадите у микроталасној пећници уместо на шпорету јер ће то скратити време током којег се испарљива једињења ослобађају.
Dve stvari koje nikada ne treba da pozajmljujete: Veruje se da ćete tako privući nesreću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је добро поново загрејати турску кафу? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.