Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 11:30

Три рецепта која вам могу помоћи да се отарасите комараца

Испробајте природне начине да се заштитите од комараца. Фото: Pexels/Pixabay Природна решења против комараца су најбезбеднији начин да комарце држите подаље, а репеленте можете да направите и у кућној радиности.
– Домаћи репеленти против комараца засновани су на комбинацији етеричних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уља помешаних са базом сирћета, кокосовог уља, хамамелиса или изопропил алкохола – каже техничар Шенон Херлоу-Елис.
Прављење сопственог репелента је једноставно; требало би помешати све састојке, сипати их у бочицу са распршивачем и нанети их на кожу пре него што изађете из куће. Такође, можете прилагодити уља за креирање сопственог мириса.
Херлоу-Елис препоручује коришћење једног или више од 10 најбољих уља против комараца за максималну ефикасност; бирајте између еукалиптуса, лаванде, цимета, тимијана, чајевца, рузмарина, камилице, нане, кедра или цитронеле.
Кључ за избегавање комараца није да их отерате од себе, већ да их спречите да вам се приближе. – Установљено је да су ова етерична уља маска за мирисе на које се женке комараца прилагођавају када траже крв – каже Херлоу-Елис.
– Зној, мирис тела, угљен-диоксид, а понекад чак и ваша крвна група могу да емитују мирисе који привлаче ове инсекте.
1. Репелент са рузмарином – Овај ефикасан домаћи репелент има три састојка: уље рузмарина, јабуково сирће и воду – каже Херлоу-Елис.
Састојци: 1/4 шоље јабуковог сирћета
1/4 шоље воде
40 капи уља рузмарина
Све састојке сипајте у бочицу са распршивачем и добро промућкајте. Уколико вам се не свиђа мирис рузмарина, можете пробати и лаванду.
2. Репелент са кокосом и наном Ова комбинација је веома пријатног мириса за људе и у исто време одбија комарце.
Састојци:
1/3 шоље кокосовог уља
15 капи есенцијалног уља менте
Помешајте састојке у тегли и репелент је спреман за употребу.
– На собној температури супстанца ће бити течна, али ако је чувате у фрижидеру, она ће се стегнути – каже Херлоу-Елис.
– Овај репелент можете нанети прстима на кожу током врелог дана како бисте спречили комарце да вам се приближе. Најбоље од свега је што и деца воле његов мирис.
3. Репелент са еукалиптусом Комарци беже од јаких арома, зато је есенцијално уље еукалиптуса одличан начин да се током лета заштитите од ових досадних крвопија.
Састојци:
1/3 шоље хамамелиса
1/3 шоље воде
40 капи есенцијалног уља еукалиптуса
Како наводи Херлоу-Елис, комарци мрзе јак мирис еукалиптуса, па ће овај једноставан домаћи репелент сигурно бити ефикасан. Сам по себи, хамамелис нема јак мирис, па у репелент можете да додате лимунску траву, цитронелу или уље чајевца уколико не волите еукалиптус.
Ако се питате колико често би требало да наносите репелент на кожу, стручњаци кажу да је одговор једноставан: оног тренутка кад више не осећате његов мирис, време је за ново наношење.
Наравно, пре него што ставите репелент на кожу, проверите да ли сте алергични на неки од састојака.
Nedavno istraživanje otkrilo recept za uspešan brak

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три рецепта која вам могу помоћи да се отарасите комараца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.