
Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Maj.2025, 10:21
Ако “морате” да поједете нешто слатко, ево када је идеално време за то
Кад једемо слаткише, највећи део шећера се апсорбује у танком цреву, а глукоза улази у крвоток. Тада ниво шећера у крви расте, иницирајући панкреас да отпушта инсулин.
Фото: Pexels/Pavel Danilyuk
Инсулин хормон је тај који омогућава да ћелије апсорбују глукозу из крви. Одатле постоје две >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << могућности – да се глукоза одмах утроши као енергија или да се ускладишти – као масноћа.
Брзи пораст шећера у крви може да прати исто тако нагли пад, који изазива умор и глад. Претерана конзумација слаткиша може изазвати гојење, а на дуже стазе довести до дијабетеса типа 2, срчаних обољења и метаболичког синдрома. Последице могу бити и масна јетра, као и инсулинска резистенција.
Зато је важно умерено конзумирати слатке намирнице, а предност треба дати шећерима у воћу и поврћу. Они увек долазе са додатним, вредним састојцима као што су влакна, витамини и минерали.
Поред фруктозе у воћу, шећер добијате и у млеку (лактоза), а се у популарним урмама налази и фруктоза и глукоза и сахароза! Мада се сви ови шећери, на крају, претворе у глукозу, додатни састојци ће успорити њену апсорпцију у крвоток.
Ако већ морате да једете слаткише, најбоље је да то буде после ручка, а порција треба да буде што мања. Будући да је већ подигнут ниво инсулина, мањи је ризик од његовог скока. Такође, организам има времена да потроши нову количину гликозе.
Страст у скученом простору: Уживајте у врелој акцији без обзира на ограничења
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако “морате” да поједете нешто слатко, ево када је идеално време за то се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.