Како да сачувате воће и поврће од труљења

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Okt.2022, 11:00

Како да сачувате воће и поврће од труљења

Прочитајте пар савета како да сачувате ваше свеже намирнице и да вам кварљиво воће и поврће што дуже потраје. Фото: Pexels/Elimira Lotti Једна од најчешћих грешака која доводи до кварења хране је складиштење воћа и поврћа преблизу.
Наиме, нагомилавање гаса етилена доводи до њиховог >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << квара, а намирнице са највећом количином овог једињења су јабуке, диње, кајсије, банане, парадајз, авокадо, брескве, крушке, нектарине, шљиве, смокве и неко друго воће.
Стога смо вам припремили неколико савета како да сачувате ваше свеже намирнице и да вам кварљиво воће и поврће што дуже потраје.
Лук и кромпир Лук, кромпир и љутику треба чувати на хладном и тамном месту да би остали свежи, попут корпе у орману или подруму. Избегавајте складиштење ових производа у пластичним кесама јер то подстиче кварење. Када се лик исече, треба га чувати у кеси која може да се затвори и, наравно, да стоји у фрижидеру где ће трајати неколико дана. Можете га одложити и у посуди у замрзивачу.
Цитрус Можете их држати на собној температури, али када прођу врхунац зрелости, чување у фрижидеру ће им помоћи да трају дуже. Исто важи и за парадајз и авокадо.
Ако цитруси почну да се кваре, можете да их нарежете и замрзнете. Замрзнути цитруси су такође и одлична замена за коцкице леда за пиће.
Салата Оперите и лагано осушите лиснато поврће, лабаво га умотајте у папирне убрусе и чувајте у посуди за складиштење хране како листови не би иструлили и увенули.
Зачинско биље Одличан начин за чување свежег зачинског биља је да га исецкате и ставите у посуде које служе за прављење леда, и то са мало маслиновог уља. Чувајте их тако у замрзивачу и, када вам је потребно за припрему јела, само убаците готову коцку леда.
Фото: Pexels/Magda Ehlers Јабуке и банане Ако их нећете одмах јести, купите банане када су још мало зелене и чувајте их даље од другог воћа у посуди за воће (оне ослобађају велике количине гаса етилена). Размислите о томе да их обесите негде да висе, као у продавницама.
Чувајте јабуке у непокривеној посуди за воће на радној површини и ван директне сунчеве светлости.
Краставци Оперите краставце чим их донесете кући из продавнице. Уверите се да су добро суви јер ће их вишак воде покварити, а затим их умотајте у крпу или пешкир да бисте спречили њихово даље квашење. Чувајте их у фрижидеру у врећици за вишекратну употребу.
Život i stil

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да сачувате воће и поврће од труљења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.