Preminuo Toni Šeridan

Izvor: Mondo, 18.Feb.2013, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Toni Šeridan

Slavni britanski muzičar, svojevremeno saradnik "Bitlsa", preminuo je u 72. godini.

Toni Šeridan umro je u subotu u Hamburgu, saopštila je njegova ćerka Vendi Šeridan-Mekdžinti, ne navodeći uzrok smrti.

Šeridan je bio pevač, gitarista i tekstopisac koji se proslavio saradnjom sa "Bitlsima" na početku njihove karijere. Zanimljivo je da su Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison, Stjuart Satklif >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Pit Best bili "prateći bend" na Šeridanovom singlu, što se računa kao prvi zvanični snimak The Beatles, iako sastav benda nije bio isti. Navodno je upravo Šeridan doveo Ringa Stara u bend.



Šeridan i "Bitlsi" snimili su devet pesama zajedno, od kojih je on pevao na sedam, na jednoj Lenon, a jedna je bila instrumental. Sa albuma se izdvojila pesma "My bonnie", koja je oduševila publiku u Velikoj Britaniji, a već na sledećem nastupu bendu je lokalni vlasnik kluba Brajan Epstin ponudio da im bude menadžer. Ostalo je istorija - u roku od godinu dana, obezbedio im je ugovor sa izdavačkom kućom "EMI".



Šeridan je nastupao i sam, i bio na turnejama sa Džerijem Li Luisom, Čabijem Čekerom i ostalim slavnim američkim muzičarima šezdesetih. Tokom turneje po američkim bazama u Vijetnamu, greškom je objavljeno da je stradao. Živeo je u Hamburgu, a među njegovim poslednjim izdanjima su "Vagabond" (2002) i "Chantal meets Tony Sheridan" (2005), DVD izdanje koje sadrži jedini snimak pesme "Tell me if you can" koju je Šeridan napisao sa Makartnijem 1962. godine.

(MONDO, foto AP)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Preminuo Toni Šeridan, "profesor Bitlsa"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2013

Britanski pevač i gitarista Toni Šeridan preminuo je u Hamburgu u 72. godini, saopštila je njegova porodica. ..Toni Šeridan..Britanski muzičar umro je u subotu, a posebno je bio poznat zbog saradnje sa legendarnom grupom "Bitls", s kojim je na početku njihove karijere često svirao u klubovima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.