„Veliki brat” u Novom Sadu

Izvor: Politika, 17.Apr.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Veliki brat” u Novom Sadu

Ka­me­re po­kri­va­ju lo­ka­ci­je oko 80 no­vo­sad­skih ško­la i vr­ti­ća, pe­šač­ku zo­nu u stro­gom cen­tru gra­da i naj­zna­čaj­ni­je sa­o­bra­ćaj­ne ras­kr­sni­ce

No­vi Sad – Oko 800 ka­me­ra u ovom tre­nut­ku pra­ti šta se de­ša­va na no­vo­sad­skim uli­ca­ma i pred jav­nim objek­ti­ma, či­je su lo­ka­ci­je pro­ce­nje­ne kao ri­zič­ne. Cen­tral­ni si­stem vi­deo-nad­zo­ra re­a­li­zu­je se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u okvi­ru pro­jek­ta „No­vi Sad – bez­be­dan grad”, a upra­vo je u to­ku po­sta­vlja­nje još 50 ka­me­ra, ko­ji­ma će ov­da­šnja po­li­ci­ja kon­tro­li­sa­ti sta­nje sa­o­bra­ća­ja na naj­pro­met­ni­jim ras­kr­sni­ca­ma u gra­du. Pri­me­nju­ju­ći evrop­ska is­ku­stva, No­vi Sad je us­peo da obez­be­di za­i­sta ve­li­ku vi­deo po­kri­ve­nost, što bi tre­ba­lo da po­mog­ne i u su­zbi­ja­nju kri­vič­nih de­la.

Po­sta­vlja­nje vi­deo-nad­zo­ra u ovom gra­du po­če­lo je 2008. go­di­ne. Ka­me­re po­kri­va­ju pro­stor oko 80 no­vo­sad­skih ško­la i vr­ti­ća, pe­šač­ku zo­nu u stro­gom cen­tru gra­da, ras­kr­sni­ce či­ta­vom du­ži­nom Bu­le­va­ra oslo­bo­đe­nja, ras­kr­sni­cu kod Ba­no­vi­ne, bu­le­va­re Evro­pe, Ca­ra La­za­ra i Voj­vo­de Ste­pe, uli­ce Ca­ra Du­ša­na, Te­me­rin­sku i Par­ti­zan­sku, tu­nel kod Mi­še­lu­ka... Već 50 ka­me­ra ko­ri­sti se za nad­zor sa­o­bra­ća­ja, a sa no­vim, po­red „po­kri­va­nja” dru­gih me­sta, bi­će omo­gu­će­na i vi­dlji­vost iz vi­še uglo­va.

Odr­ža­va­njem no­vo­sad­skog vi­deo-nad­zo­ra ba­vi se Jav­no pred­u­ze­će „In­for­ma­ti­ka” u sa­rad­nji sa eki­pa­ma iz „Si­ste­ma za auto­mat­sko upra­vlja­nje sa­o­bra­ća­jem” pri Za­vo­du za iz­grad­nju gra­da (ZIG). Ka­me­re 24 sa­ta sni­ma­ju šta se do­ga­đa na kon­tro­li­sa­nim lo­ka­ci­ja­ma, a sni­mak se ču­va pet da­na. Pra­vo da ko­ri­sti snim­ke ima po­li­ci­ja, po­red nje još sa­mo BIA i Voj­ska Sr­bi­je, dok ih Grad­sko ve­će mo­že do­bi­ti po­seb­nim odo­bre­njem. Obu­ka po­li­ca­ja­ca za­vr­še­na je kra­jem mar­ta i oni već ra­de u ope­ra­tiv­nom cen­tru.

Pre­ma re­či­ma Ne­ma­nje Sta­ro­vi­ća, pred­sed­ni­ka Sa­ve­ta za jav­ni red i mir i bez­bed­nost Skup­šti­ne gra­da, si­stem vi­deo-nad­zo­ra će u pot­pu­no­sti bi­ti in­sta­li­ran do kra­ja go­di­ne. Ta­ko­đe, pla­ni­ra­no je otva­ra­nje još dva mo­ni­to­ring cen­tra, od ko­jih će je­dan bi­ti sme­šten u sta­ni­ci Sa­o­bra­ćaj­ne po­li­ci­je, a dru­gi u se­di­štu Po­li­cij­ske upra­ve u No­vom Sa­du. Re­a­li­za­ci­jom tog pla­na bi­le bi po­kri­ve­ne no­ve sa­o­bra­ćaj­ni­ce, objek­ti za sport­ske ma­ni­fe­sta­ci­je, kao i Pe­tro­va­ra­din­ska tvr­đa­va.

Za vi­deo-nad­zi­ra­nje ko­ri­ste se ka­me­re raz­li­či­tih ti­po­va, fik­sne i po­kre­tlji­ve. One na naj­zna­čaj­ni­jim lo­ka­ci­ja­ma su u vi­so­koj re­zo­lu­ci­ji i ima­ju zum do naj­sit­ni­jih de­ta­lja. Soft­ver­ske mo­guć­no­sti si­ste­ma su ve­li­ke, pa se usko­ro mo­že oče­ki­va­ti i pri­me­na op­ci­je alar­ma, ko­ji će zvuč­no oba­ve­šta­va­ti po­li­caj­ce u nad­zor­nom cen­tru o spor­nim ak­tiv­no­sti­ma na te­re­nu, po­put sa­o­bra­ćaj­nog ude­sa, raz­boj­nič­kog na­pa­da ili bek­stva, što će po­mo­ći u ra­sve­tlja­va­nju po­či­nje­nih kri­vič­nih de­la.

Na ra­ču­ni­ma JP „In­for­ma­ti­ka” od 10. mar­ta ove go­di­ne na­šla se i na­dok­na­da za cen­tral­ni si­stem vi­deo-nad­zo­ra u iz­no­su od 30 di­na­ra po sta­nu. Ra­ču­ni­ca po­ka­zu­je da će vla­sni­ci oko 142.000 sta­no­va u No­vom Sa­du me­seč­no iz­dva­ja­ti oko če­ti­ri mi­li­o­na di­na­ra za „ve­li­kog bra­ta”. No­vac od no­vo­u­ve­de­ne na­dok­na­de, ka­ko je sa­op­šte­no u jav­nom pred­u­ze­ću, bi­će upo­tre­bljen za odr­ža­va­nje po­sto­je­će opre­me, ali i ši­re­nje mre­že na pri­grad­ska na­se­lja.

Mi­ro­ljub Mi­ju­ško­vić

[objavljeno: 18/04/2010]
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dosad postavljeno 226 kamera

Izvor: Danas, 18.Apr.2010, 21:34

U okviru projekta postavljanja video-nadzora u gradu, Javno komunalno preduzeće „Informatika“ je do sada postavilo 226 kamera povezanih sa monitorima za praćenje, od kojih je 26 postavljeno u novosadskim školama i obdaništima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.