Pančevci kod „brata” na Iberiji

Izvor: Politika, 12.Jun.2011, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevci kod „brata” na Iberiji

Salou je letovalište koje se smatra turističkom prestonicom Kosta Dorade, obale duge 216 kilometara, koja obuhvata čitavo područje uz more na severoistoku Španije

Mada su udaljeni više od dve hiljade kilometara, Taragona i Pančevo su u mnogo čemu slični. Po broju stanovnika i po prostranstvu, recimo. Španci imaju veliku petrohemijsku industriju, nadomak su velikog grada – Barselone… Isto, samo što je Pančevo lepše, šale se Pančevci.

Zašto poredimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ta dva grada? Zato što je Pančevo prvi, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, koji se bratimio sa nekim španskim gradom. Toga se prvi setio Pančevac mr Đorđe Savić, jer je, dolazeći mnogo puta privatno u Taragonu, video nešto vrlo interesantno i važno za Pančevo. Zato je pokušao da ih spoji. Pregovarajući sa opštinama Taragone i Pančeva na tome je radio osam godina, dok konačno Vlada Republike Srbije, 25. aprila ove godine, zvanično nije dala zeleno svetlo za pobratimstvo.

Sklad industrije i turizma

– Taragona ima rafineriju koja je tri puta veća od pančevačke i sedam puta veću petrohemiju, ima i ogromnu industrijsku liku, jednu od najvećih na Mediteranu... Šta mislite, da li bi svake godine ovde letovalo 4,7 miliona turista da se u vazduhu oseća neprijatan miris ili da je more zagađeno? Ali, ovde je ostvarena simbioza industrije i turizma, a da pri tom uopšte nema zagađenja. Ako se ugleda na Taragonu i prenese njihovo iskustvo, i Pančevo bi u perspektivi moglo da razvija i industriju, i turizam istovremeno, za koje i te kako ima potencijale. Ovde je rešeno pitanje za koje u Pančevu misle da je nerešivo! Rešen je pančevački problem takozvane „crne rupe” – siguran je Đorđe Savić, inače član koordinacionog tima za bratimljenje sa Taragonom.

U to ime Jordi, kako ga oslovljavaju naši domaćini iz Španije, krajem maja je poveo malu novinarsku ekipu u prvu bratsku posetu ovom gradu na obali Mediterana. Među prvima dobrodošlicu su nam poželeli gospodin Oktavi Bono, direktor Kosta Dorade (Zlatne obale), duge 216 kilometara, koja obuhvata čitavo područje uz more na severoistoku Španije duž provincije Taragona, i gospodin Albert Altura iz Turističke agencije „Viatges Evasio” u Salou, letovalištu koje se smatra turističkom prestonicom Kosta Dorade, udaljeno od Taragone oko deset kilometara, koliko recimo i Petlovo brdo od Beograda. Albert Altura, vrlo druželjubiv i neposredan mladi čovek, koji je bio naš domaćin i organizator ovog putovanja, svim srcem je podržao ideju o bratimljenju, u želji da se omogući otvaranje obale Kosta Dorada prema Srbiji, kako bi i naši ljudi mogli da vide jednu elitnu turističku zonu. Gostoprimstvo su nam ukazali i mnogi drugi, kao da im je u posetu zaista došao rod najrođeniji, počev od Maite Gaskon iz Turističko-informacionog centra u Kambrilsu, poznatom kulinarskom centru u regiji Taragona, do predstavnika Port Aventure, najvećeg zabavnog parka u Španiji i jedne od glavnih turističkih destinacija vezanih za letovalište Salou.

Laserski šou

Turistička top sezona u Salou zvanično uvek počinje za Uskrs, a završava se krajem oktobra, ali pojedini hoteli su otvoreni i zimi i tada imobično u posetu dolaze razne ekskurzije. Ipak, Salou je mnogo privlačniji tokom leta. Tada svako može da pronađe „hranu” za svoju dušu. Duge uređene peščane plaže i nekoliko manjih uvala, neprekidne staze za šetanje i relaksaciju, barovi, restorani, bogat noćni život, razna druga dešavanja i, samo petnaestak minuta vožnje udaljen, zabavni park Port Aventura, pravi je raj za mlade koji žele provod, avanturu i izazov, ali i za porodice kojima je potreban odmor uz dobru zabavu za decu, jer je sve, od hotela, restorana, trgovina, cena, do javnih zona za opšte korišćenje, u velikoj meri prilagođeno potrebama porodice, što potvrđuje i sertifikat koji je izdala katalonska vlada.

Ono što posebno krasi Salou je osećaj za meru. I luksuz, i jednostavnost, i šarenilo, i zelenilo je u granicama dobrog ukusa. I sve je savršeno uredno kao da neko po tri puta na dan uključuje usisivač i skuplja svaku mrvicu. Travnjaci i cvetne aleje zalivaju se po sistemu „kap po kap”, pa odišu svežinom i vedrinom koja se prenosi na brojne turiste koji tuda štrapaciraju.

Šetalište u Salou jedno je od najlepših u Evropi. Duž avenije sa palmama koje izgledaju kao sa razglednice, u dvadeset dva sata odigrava se spektakl vode, muzike i svetla u nekoliko fontana koje su direktno povezane. Jednu od njih konstruisao je isti arhitekta koji je dao idejno rešenje za čuvene „magične fontane” u Barseloni. Ovaj laserski šou poslednji je krik kibernetske tehnologije, a svaka fontana atrakcija je za sebe. Sve što se za godišnji odmor u snu može poželeti, u Salou se i ostvaruje. Zato nije čudo da cifra od 27.000, koliko ima stanovnika, tokom leta poraste na 300.000. Osim Španaca, koji su najbrojniji, najveći broj turista u špicu sezone čine Rusi, a ima dosta i Engleza i Francuza. Srbi se za sada mogu nabrojati na prste jedne ruke, a i kad dođu, najviše posećuju Port Aventuru koja je deo čari bogate turističke ponude u ovom letovalištu, ali to je posebna priča.

------------------------------------------

Zna se ko puni kasu

U regiji Taragona, koja se nalazi na severu Španije i proteže se južno od Barselone, živi oko 800.000 stanovnika. Osamnaest odsto od bruto proizvoda nosi turizam, a glavno mesto koje puni kasu je Salou. Od ukupno 4.700.000 turista koji godišnje odsednu u Kosta Doradi, samo u Salou je smešteno oko dva miliona.

----------------------------------------------------------------------- 

Mi kod njih, oni kod nas

Zahvaljujući pobratimstvu, Srbi će od sada imati otvorena vrata u celoj Španiji,a uz pomoć Agencije „Viatges Evasio”, koja je deo „Karefura”, velikog lanca robnih kuća u sklopu kojih se nalazi oko 400 turističkih agencija, biće ponuđen i kompletan srpski turistički program Špancima koji u svojoj ponudi ima agencija „Globmetropoliten”. Na prvom mestu biće Zlatibor, Oplenac, Kopaonik, banje Srbije... – najavio je Đorđe Savić koji očekuje da nam „braća” Španci u velikom broju uzvrate turističku posetu.

 ------------------------------------------------------------------------------

Dah antike                

Sa oko sto trideset hiljada žitelja, Taragona je glavni grad istoimene provincije, a nalazi se na severu španske autonomne pokrajine Katalonija. Koliko zahvaljujući svojim plažama, toliko i kulturnoj zaostavštini, pre svega arheološkom nalazištu rimskog grada Tarako, koje je 2000. godine Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom, Taragona je takođe jedna od omiljenih turističkih destinacija u Španiji.

Tvrđava u Taragoni, koja ima više nivoa, izgrađena je u 3. veku pre nove ere. Rimljani su došli kao branioci od Kartaginjana koji su nadirali sa severa Afrike i tu ostali sedam vekova. Prva stvar koju su izgradili bile su zidine kojima su se opasali četiri kilometra ukrug, od kojih je danas sačuvano samo kilometar. Grad je podeljen u dve zone, viši i niži deo, a veći deo iskopina pronađen je u tom visokom delu grada. Zanimljivo je da u tim originalnim ostacima tvrđave žive ljudi, kao kad bi živeli u tvrđavi na Kalemegdanu. Praktično imaju stanove u zidinama. Održavajući taj svoj stambeni prostor, koji je inače veoma skup, na taj način čuvaju i bogatu istoriju.

Od ostataka starog grada Tarako, veliku pažnju privlači i amfiteatar, tik pored mora, u kojem se nalaze i ostaci crkve Santa Marija del Milagro. Turisti ne propuštaju da posete ni katedralu koja datira iz 12. i 13. veka, sa uočljivim kombinacijama romaničkih i gotičkih arhitektonskih elemenata, a na putu ka njoj, popriličnog uspona, pogled svima skreće i zid sa veoma zanimljivo oslikanim muralom. Te gigantske figure su likovi iz legendi i zovu se „kabesudosi”, ili u slobodnom prevodu glavonje, a nose se u vreme raznih procesija.

Inače, Taragona je grad velikih parada i plesova, a jedan od glavnih događaja je festival „Tarako viva”, kada se imitira život, naravno i stil odevanja, borbe gladijatora i sva ostala dešavanja iz vremena starog grada Tarako.

U oblasti Katalonije Taragona je značajna i sa ribarskog aspekta, jer se sav ulov ribe doprema u ovu luku, a čitava regija, pa i njena prestonica ističu se i po proizvodnji kvalitetnog belog i crnog vina od sorti grožđa koje rađaju vinogradi sa brojnih proplanaka.

Dana Stanković

objavljeno: 12.06.2011.
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.