Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju u Beogradu

Izvor: RTS, 08.Feb.2020, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju u Beogradu

Na Novom groblju u Beogradu, na ispraćaju za kremaciju, od osnivača i glavnog urednika "Vremena" Dragoljuba Žarkovića oprostili su se članovi porodice, kolege i brojni prjatelji. Urna sa posmrtnim ostacima biće položena u Aleji zaslužnih građana.
Ispred kapele se okupio veliki broj rodbine, prijatelja, političara, kao i mnogobrojnih kolega iz raznih redakcija i poštovalaca našeg istaknutog novinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Dragoljub je bio divan otac, sin, brat... Zahvaljući Dragoljubu deca su naučila da budu samostalna, da samostalno donose odluke i da se uzdaju u svoje kvalitete. On nikada nije robovao konvencijama i autoritetu bez kritičke distance" obratio se okupljenima Vladimir Krasojević, brat od tetke pokojnog Dragoljuba Žarkovića i u ime porodice izrazio zahvalnost za izraženo saučešće.
Kako je rekao, deca su mu zahvalna što ih devedesetih godina prošlog veka odgojio u duhu bolje Srbije i što je, "kada je bilo najteže, izabrao pravu stranu, snažno se boreći kao poslenik javne reči, protiv šovinizma, autoritarnosti i prinudne sabornosti".
Krasojević je naglasio da su svi mnogo naučili i nasledili od Žarkovića.
Na jučerašnjoj komemoraciji njegove kolege i saradnici istakli su da je njegovim odlaskom novinarska profesija izgubila najboljeg učitelja i "svetionik koji je pokazivao šta je najbolje novinarstvo". Žarković je u sredu preminuo nakon kraće i teške bolesti.
Žarković (1951) osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine, a pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).
Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je za Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska Republika, austrijski Standard.
Bio je autor više televizijskih emisija i projekata, kao i stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.
 
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.