Izvor: Arte, 06.Dec.2022, 10:01

Miroslavljevo jevanđelje

Narodni muzej Srbije obaveštava sve zainteresovane da će i ove godine Miroslavljevo jevanđelje biti dostupno publici, od subote 3. decembra, kao i svakog narednog četvrtka i subote do 14. januara 2023. godine, u terminu od 12-20 časova.

Po svom sastavu, Miroslavljevo jevanđelje je jevanđelistar, bogoslužbena knjiga nastala osamdesetih godina 12. veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, brata velikog župana Stefana Nemanje. Dijak Gligorije, čiji se potpis nalazi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << poslednjem ispisanom listu, smatra se pisarem ili minijaturistom. Jevanđelje odlikuje jedinstveni splet romaničkog stila i vizantijske tradicije, sadrži 296 minijatura crtanih perom, bojenim i ukrašenim zlatom. Inicijale odlikuje raznovrsnost u kombinovanju geometrijskih i floralnih prepleta, sa zoomorfnim elementima stvarnih i fantastičnih životinja. Kožni povez jevanđelja, ukrašen monogramima, floralnim ornamentom i koncentričnim krugovima, najverovatnije potiče iz 14. veka, iz nekog od svetogorskih manastira.

Prvi poznati podatak o mestu čuvanja Miroslavljevog jevanđelja u manastiru Hilandaru potiče iz sredine 1845-1846. godine kada je ruski vladika Porfirije Uspenski, očaran lepotom knjige, isekao jedan list iz jevanđelja i odneo u Petrograd, gde se i danas čuva u Nacionalnoj biblioteci. Kralj Aleksandar Obrenović dobio je na poklon Miroslavljevo jevanđelje i osnivačku povelju Hilandara prilikom posete manastiru u martu 1896. godine. Rukopis je tada donet u Beograd. Tokom nemirnih vremena, najstariji srpski ćirilični rukopis čuvan je sa najvećom pažnjom. Predat je Narodnom muzeju 1945. godine.

Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine. Upisano je juna 2005. godine na listu UNESKA, Pamćenje sveta (Memory of the World).
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Narodni muzej Srbije: Miroslavljevo jevanđelje dostupno do 14. januara 2023.

Izvor: DANuBeogradu.rs, 06.Dec.2022

Narodni muzej Srbije obaveštava sve zainteresovane da će i ove godine Miroslavljevo jevanđelje biti dostupno publici do 14. januara 2023. Od 3. decembra, kao i svakog narednog četvrtka i subote od 12.00 do 20.00, do sredine januara, može da se pogleda Miroslavljevo jevanđelje, jevanđelistar, bogoslužbena...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.