Vlada Srbije: Od utorka vakcinacija samo u zakazanim terminima

Izvor: VOA, 25.Jan.2021, 12:12

Vlada Srbije: Od utorka vakcinacija samo u zakazanim terminima

Vlada Srbije saopštila je da će od utorka, 26. januara, na svim punktovima za vakcinaciju građani moći da se vakcinišu isključivo uz poziv koji su dobili od e-uprave, pošto su na tom portalu ili preko kol centra iskazali interesovanje za vakcinaciju. "Nema nikakve potrebe, niti je u interesu javnog zdravlja, da se stvaraju redovi i gužve građana koji nemaju zakazan termin, jer će svi građani dobiti vakcinu u skladu sa planom prioritizacije", navodi se u saopštenju Vlade. Napominje se da je odluka doneta jer se svakog dana uvećava broj građana koji dolaze na punktove za vakcinaciju, a da se prethodno nisu prijavili, te iz Vlade apeluju na građane da poštuju procedure i prijave za vakcinaciju i dolaze samo u terminu koji im je zakazan.  Posle prijave na portalu e-uprave ili preko kol centra na broj 0800 222 334, građanima bi trebalo da stigne SMS poruka sa vremenom i mestom vakcinacije. Međutim, uprkos tome, hiljade ljudi vakcinisale su se i bez prethodnog prijavlijvanja u domovima zdravlja i na punktovima za masovnu vakcinaciju poput Beogradskog sajma. U Srbiji je vakcinisano 218 hiljada ljudi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u nedelju za TV Pink da je na raspolaganju još pola miliona vakcina.  U Beogradu je najveći punkt za vakcinaciju otvoren hali 11 Beogradskog sajma, a od ponedeljka u tom kapacitetu počinje da radi i hala 3, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prenosi Fonet. On je najavio da će punkt biti uspostavljen i u Belkekspo centru na Novom Beogradu u četvrtak ili petak, a da će najverovatnije punkt za vakcinaciju biti i u Domu zdravlja u Borči.   "Novi soj u Srbiji od 31.decembra" Novi soj koronavirusa iz Velike Britanije u Srbiji je uzorkovan još 31. decembra, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodao da smatra da se širenje novog soja ne može zaustaviti.  "To ne pričam da bih nekoga zaplašio, nego da bi shvatili da bez obzira što nam vakcinacija ide dobro, da ćemo imati pred sobom situaciju da moramo poštovati apsolutno sve mere koje smo imali", rekao je za TV Prva. Govoreći o novom soju koronavirusa, Tiodorović je kazao da je uzorkovan kod putnice iz Londona koja je 1958. godište, da su pronađeni svi njeni kontakti i da su stavljeni u izolaciju.  Član Kriznog štaba je rekao da je veća mogućnost zaražavanja i smrtnosti tamo gde se mere ne sprovode u potpunosti i ocenio da "nije trenutak za opuštanje i ublažavanje mera" uprkos vakcinaciji.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako je Novosađanka koja je donela NOVI SOJ došla u Srbiju 31. decembra, a sad je otkrivena mutacija: Dr Tiodorović: "To nije postupak koji može tako brzo da se uradi"

Izvor: Blic, 25.Jan.2021

Novosađanka koja je donela novi, britanski soj korona virusa u Srbiju stigla je u našu zemlju 31. decembra, a mutacija je otkrivena nakon desetak dana. Bez obzira na to, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone, kaže da ga ona nije u međuvremenu raširila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.