Vakcinacija bez dileme, potrebno vreme za imunski odgovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2021, 23:34

Vakcinacija bez dileme, potrebno vreme za imunski odgovor

Iako se imunizacija u Srbiji vrši od kraja prošle godine, građani još uvek imaju nedoumice oko stvaranja imuniteta nakon vakcinacije.

Kada je pravi trenutak za proveru antitela, koje vrste testova raditi, moraju li i oni koji su preležali bolest da se vakcinišu, koliko je imunitet postojan - samo su neka od pitanja.

“Samo sam sumnjičava oko tih sastojaka koji se nalaze u vakcini, a kada se stvaraju antitela stvarno ne znam, ja sam preležala letos i imala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam do pre par meseci antitela, pa su mi nestala. Slušala sam, obaveštena sam kako treba da se čuvam i pre i posle, u vreme između dve vakcine, uopšte verujte nemam dilemu, nisam u strahu, jedva čekam da se vakcinišem“, ističu neki od građana.

Dileme nema da li se treba vakcinisati, ali ima brojnih pitanja. Koliko je imunitet postojan, kada je pravi trenutak za proveru antitela i koje vrste testova raditi, moraju li i oni koji su preležali bolest da se vakcinišu, samo su neka od njih. Odgovori stižu iz Instituta za primenu nuklearne energije.

"Treba da budemo svesni da nismo zaštićeni istog trenutka kada primimo vakcinu, već je potrebno neko vreme da se taj imunski odgovor formira“, kaže dr Danica Ćujić, Institut za primenu nuklearne energije u Zemunu.

Vreme imunog odgovora zavisiće od toga, koju ste vakcinu primili, najčešće je potrebno od 30 do 40 dana od revakcine.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da Fajzerove vakcine najbrže razvijaju imunološki odgovor. Ako smo primili vakcinu, dodaje Ćujićeva, nismo 100 posto zaštićeni.

"Konkretno znam iz bliskog okruženja da osobe koje su praktično u isto vreme primile i vakcinu i bile su u rizičnom kontaktu, razvile su znake bolesti, pre nego što je vakcina mogla da ispolji svoj protektivni efekat“, navodi dr Danica Ćujić.

Ona ističe da je u tim slučajevima neophodno da prođe minimum mesec dana od preležane bolesti, kako bi se primila i druga doza, što će proceniti lekar.

Postoje i oni ljudi kod kojih se ne stvaraju antitela, ali su oni verovatno imali veću reakciju T-ćelija, što se u laboratorijskim uslovima ne može izmeriti.

“Preporuka je recimo dve do tri nedelje nakon primljene doze vakcine ima smisla odrediti antitela“, kaže.

Najpouzdaniji su, kako navodi, Eliza testovi ili modifikacije koje mogu da se primene na automatskim sistemima, a vrsta testa zavisiće od toga koji tip vakcine ste primili.

S obzirom na to da je vakcinacija počela tek krajem decembra, nema pouzdanih podataka o tome koliko je imunitet postojan, ali se pretpostavlja da je reč o nekoliko meseci do godinu dana.

Budući da nije poznato da li vakcinisani prenose virus, a on se još ne predaje, dok ne budemo stvorili epidemijski bedem kolektivnim imunitetom, još neko vreme moraćemo da budemo na oprezu. Bili vakcinisani ili ne.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.