U Indiji više od 400.000 novozaraženih u jednom danu

Izvor: VOA, 01.Maj.2021, 11:08

U Indiji više od 400.000 novozaraženih u jednom danu

Indija je ponovo oborila rekord sa 401.993 novozaraženih u jednom danu. Širom zemlje otvoreni su punktovi za masovnu vakcinaciju svih punoletnih građana, iako neke države upozoravaju da nemaju dovoljno vakcina.  Ovo je prvi put da broj obolelih u Indiji premašuje 400 hiljada pošto je deset dana zaredom iznad 300.000. U protekla 24 sata prijavljeno je 3.523 umrlih od koronavirusa, a ukupno su umrle 211.853 osobe. Indija je i najveći svetski proizvođač vakcina protiv Kovida 19, ali ih nema dovoljno za sebe, što dodatno pogoršava novi talas infekcije. Bolnice su prepune i nemaju dovoljno lekova, ni kiseonika, a zbog velikog broja umrlih nema mesta ni u mrtvačnicama. U bolnici južno od Ahmedabada izbio je požar u kojem je stradalo 16 pacijenata i dvoje medicinskih radnika. Premijer Narendra Modi izjavio je saučešće porodicama žrtava. Stručnjaci za ovakvo širenje virusa krive velika religijska okupljanja i političke mitinge. Forum naučnih savetnika upozorio je Modijevu administraciju još početkom marta da se pojavila nova, zaraznija mutacija virusa i da se brzo širi. Četvoro od pet naučnika iz foruma reklo je da se vlada oglušila o ova upozorenja i da nije uvela restrikcije da spreči širenje virusa. Milioni ljudi, uglavnom bez maski, prisustvovali su religijskim obredima i Modijevim i opozicionim mitinzima. U Indiji je ukupno registrovano 19 miliona zaraženih koronavirusom, samo u drugom talasu od kraja februara 7,7 miliona, dok je isto toliko, u prethodnom periodu, registrovano u roku od šest meseci. Zbog ovakve situacije, SAD su zabranile ulazak iz Indije za one koji nisu američki državljani. Restrikcije na ulazak uvele su i Australija, Britanija, Nemačka, Italija i Singapur, dok su Kanada, Hong Kong i Novi Zeland obustavili letove sa Indijom.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Situacija se ne smiruje: Prva zemlja sa 400.000 slučajeva korone u jednom danu

Izvor: B92, 01.Maj.2021

Indija je postala prva država koja je prijavila više od 400.000 novih slučajeva koronavirusa u jednom danu...U poslednja 24 časa zvanično je zabeleženo 3.523 preminulih, ali smatra se da je broj daleko veći jer mnogi smrtni slučajevi bivaju neprijavljeni, preneo je BBC...Od danas, sve odrasle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.