ŠOKANTNA IZJAVA: Radije bi detetu zabranila školovanje, nego ga vakcinisala Zabrinjavajuć stav jedne majke na  antivakserskoj grupi

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 16:21

ŠOKANTNA IZJAVA: "Radije bi detetu zabranila školovanje, nego ga vakcinisala" Zabrinjavajuć stav jedne majke na antivakserskoj grupi

Sve veći broj obolelih malih boginja u Srbiji.

U grupi posvećenoj antivakserima majka je napisala kako su MMR vakcine "užasne", te da bi se pre odrekla obrazovanja deteta, nego dopustila da se ono vakciniše.

Antivakseri svakodnevno objavljuju neverovatne teorije i sulude savete kako da roditelji izbegnu vakcinaciju dece, a jedna majka u grupi posvećenoj protivnicima cepiva navela je da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre dete ostavila neškolovano, nego ga odvela na vakcinaciju!

U grupi posvećenoj antivakserima ona je napisala kako su MMR vakcine "užasne", te da bi se pre odrekla obrazovanja deteta, nego dopustila da se ono vakciniše.

- MMR vakcine su užasne i oštećuju decu. Nikada ne bih dala svom detetu da je primi pa makar ne išlo u školu. Škola je danas i onako s**nje, više ćete dete naučiti kod kuće nego što će ono u školi. A tamo mogu još i da ga prebiju i ubiju - napisala je ona.

Podsetimo, ova grupa je prepoznatljiva po sumanutim idejama roditelja koji se zalažu za prestanak vakcinacije dece, a skoro smo pisali i o savetima za "čišćenje dece od vakcina".

Sve veći broj obolelih malih boginja u Srbiji, pedijatri češljaju vakcinalne kartone.

Do 27. februara u Srbiji je prijavljen 21 slučaj malih boginja, od kojih je 17 potvrđeno u "Torlaku", dok su ostali porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Mеđu оbоlеlimа је šеstоrо dеcе uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd kојih је pеtоrо bilо nеvаkcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vакcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, оsаm nеvаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 8 dо 23 gоdinе, јеdnа pоtpunо vаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 16 gоdinа, као i šеst оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Kоmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа Kоd trоје оbоlеlih.

Zbog ponovne pojave velikog kašlja i malih boginja, pedijatrima u domovima zdravlja naložena je vanredna revizija vakcinalnih kartona.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje "Batut", najbolja preventiva malih boginja jeste MMR vakcina. Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1%, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto.

Najgori slučaj malih boginja koji Srbija pamti je malena Nađa Petrović koja je preminula sa svega 3 godine. Devojčica je imala autoimunu bolet, te nije smela da primi MMR vakcinu. Njena majka Dragana i dan danas apeluje na sve roditelje da vakcinišu decu i sačuvaj njihov, ali i tuđi život.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.