Fon der Lajen: Vakcinacija prvih građana EU moguća do Božića

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2020, 12:40

Fon der Lajen: Vakcinacija prvih građana EU moguća do Božića

Prvi građani EU bi mogli da budu vakcinisani protiv koronavirusa do Božića, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ali upozorila da zemlje članice moraju hitno da pripreme svoje logističke lance za davanje stotina miliona doza vakcina.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta Fon der Lejn je rekla da se "konačno vidi svetlo na kraju tunela" i dodala da bi "prvi državljani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU mogli da budu vakcinisani pre kraja decembra".

Evropska komisija, izvršno telo EU, ima dogovore sa šest potencijalnih snabdevača vakcina i radi na sedmom ugovoru. Prema tim ugovorima može da nabavi više od 800 miliona doza, što je više od ukupnog broja stanovnika, oko 460 miliona.

Brisel je juče saopštio da će potpisati ugovor za oko 160 miliona doza eksperimentalne vakcine za koronavirus sa američkom firmom Moderna, koja je navela da je njihova vakcina prema preliminarnim podacima efikasna 94,5 odsto.

Fon der Lajen je ukazala da dok su vakcine važne ono što se računa su vakcinacije.

"Zemlje članice moraju sada da se pripreme. Govorimo o milionima špriceva, govorimo o hladnim lancima, o organizovanju centara za vakcinaciju, o obučenim ljudima koji će biti tamo. Sve to mora da bude pripremljeno", upozorila je ona.

Ona je istovremeno pozvala građane EU da nastave da poštuju restrikcije, iako mere škode poslovanju, dalje nanose štetu privredama već pogođenim zbog koronavirusa i stavljaju ljude u socijalne i mentalne teškoće.

"Sa gotovo 3.000 umrlih dnevno Kovid-19 bio je prvi uzrok smrti u EU prošle nedelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom i u nekim regionima jedinice intenzevne nege su preopterećene", rekla je ona.

"Moramo učiti od leta i ne ponoviti iste greške. Suviše veliko popuštanje mera stvara rizik za treći talas zaraze posle Božića", rekla je fon der Lajen koja je dodala da će Božić ove godine biti drugačiji i mirniji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"RADITE NA ŠTETU MILIONA EVROPLJANA" Fon der Lajen: Mađarska i Poljska da ne blokiraju budžet EU

Izvor: Blic, 25.Nov.2020

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas Mađarskoj i Poljskoj da prestanu da blokiraju usvajanje budzeta i fonda za oporavak i poručila im da se obrate sudu u vezi sa žalbama zbog plana da se isplata novca EU državama članicama uslovi poštovanjem demokratskih standarda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.