BROJ OBOLELIH RASTE: Direktorka KCV upozorava da sve više pacijenata traži pomoć, velika potrošnja kiseonika

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 11:25

BROJ OBOLELIH RASTE: Direktorka KCV upozorava da sve više pacijenata traži pomoć, velika potrošnja kiseonika

KC Vojvodina trenutno radi na tri koloseka: lečenje nekovid i kovid pacijenata, kao i vakcinacija.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže da je u toj ustanovi hospitalizovan 131 pacijent i da ako se nastavi ovim tempom rasta broja zaraženih moraće da angažuju i dodatne kapacitete. Navodi da se samo po potrošnji kiseonika može videti da broj obolelih raste.

Novi Sad je 21. februara imao 47 novoobolelih, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nekoliko dana kasnije 198, pa 215, a u petak 139. Ali, uz Beograd, poslednjih dana je u vrhu po broju pozitivnih.

- Sa jutrašnjim izveštajem u KC Vojvodine hospitalizovan je 131 pacijent, 10 zahteva primenu mehaničke ventilacije, a veliki broj pacijenata i primenu intenzivne kiseoničke terapije - istakla je Stokićeva.

Prema njenim rečima, primećuje se poslednjih nedelja da povećan broj pacijenata traži pomoć u kovid ambulanti KC Vojvodine.

- To nisu samo novooboleli, nego i oni koji dolaze na kontrolne preglede ili su sa nekim komplikacijama. Mi sada u KC Vojvodine radimo na tri koloseka. Jedan je opservacija, lečenje i tretman pacijenata koji nemaju koronu, ali sa druge strane su određeni kapaciteti preorijentisani i na lečenje kovid pacijenata. Ako nastavimo sa ovim tempom rasta broja obolelih bićemo prinuđeni da otvaramo dodatne kapacitete i angažujemo zdravstvene radnike za rad u kovid jedinicama. I treći kolosek je vakcinacija u kome učestvuje KCV - navela je Stokićeva.

U petak je bilo sedam dana kako se region i pre svih Novi Sad opraštao od Đorđa Balaševića. Na pitanje da strahuje da će veliki broj okupljenih Novosađana tada uticati na povećanje broja obolelih, Stokićeva napominje da se ne može represivno uticati na ispoljavanje emocija sugrađanina Novog Sada koji je svojim pesmama "svima nama dao i tračak energije i životnog stila i pogleda".

- Ko će zaboraviti "Neke nove klince". Definitivno svaki vid okupljanja predstavlja faktor rizika za povećanje broja obolelih - kaže Stokićeva.

Navodi da je od 7. marta 2020. u KCV hospitalizovano preko 4.200 obolelih od kovida-19.

- Uspešno je obavljen porođaj preko 200 kovid pozitivnih porodilja koje su zajedno sa svojim bebema nastavile lečenje u kućnim uslovima. U ovih godinu dana imali smo kratke periode odmora i predaha, ali nikada u KCV nije bio ugašen sistem lečenja kovid pacijenata - naglasila je Stokićeva.

Ističe da kada pogleda kakva je bila potrošnja kiseonika, krivulje potrošnje se poklapaju sa povećanjem broja obolelih.

- U januaru kada nismo imali kovid infekciju, 25 tona se trošilo na mesečnom nivou, da bi u decembru ta brojka "prešišala" 140 tona. I ovog meseca imamo povećanju potrošnju kiseonika, što ukazuje da raste broj obolelih - dodaje Stokićeva.

Ukazuje da svi moderni vodiči koji su usaglašeni i opserviraju kovid-19, ističu značaj vakcinacije bez obzira da li je reč o obolelima od dijabetesa 1 ili 2, a kod onih sa bolesti štitaste žlezde, posebno sa autoimunom bolešču vakcinacija nije kontraindikacija, te "ne treba da bude bilo kakvih prepreka u realizaciji vakcinacije".

- Vakcinacija zaista predstavlja značajnu terapijsku meru. Bez obzira na sam značaj vakcinacije ne smemo zaboraviti sve mere kojima sprečavamo širenje virusa - zaključila je Stokićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.