Uskršnji program RTV-a – Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnji program RTV-a – Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Radio-televizija Vojvodine emituje program na šesnaest jezika nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, putem sedam medijskih platformi. U vreme verskih praznika, multinacionalno kulturološko nasleđe koje taj medijski servis neguje, obogaćuje se programima namenjenim vernicima svih religija koji praznuju najveći hrišćanski praznik – Uskrs i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru.

Na Veliki petak, 19. aprila, na Drugom programu Televizije emisija "Dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veče, Vojvodino" na slovačkom jeziku biće tematski posvećena Uskrsu, dok će na Drugom programu Radija, koji program emituje na mađarskom jeziku, u terminu od 20.05 biti emitovana specijalna emisija povodom Velikog petka.

U subotu, 20. aprila, Drugi program RTV-a emitovaće od 19.30 sati uskršnje poslanice na mađarskom jeziku, nakon čega, od 20 časova sledi direktan prenos uskršnje mise iz rimokatoličke crkve Svetog Gerharda u Vršcu, koji će biti prenošen i na Drugom programu Radija. Od 22 časa RTV2 će emitovati pevanje crkvenih horova na mađarskom jeziku, a nakon toga, od 22.30, italijanski film "Jevanđelje po Mateju".

U nedelju, na Uskrs, na Drugom programu Televizije, od 11.30 biće emitovana verska emisija na slovačkom jeziku, a od 19.30 na programu će biti snimak reformatorskog bogosluženja na mađarskom jeziku, nakon čega, od 21 čas sledi snimak uskršnjeg bogosluženja na slovačkom jeziku iz Kovačice.

Na Drugom programu Radija u terminu od 8 do 10 časova, biće emitovane uskršnje mise – katolička, reformatska i evangelistička, nakon čega sledi specijalna emisija koja će kroz reportaže i razgovore obraditi teme narodnih uskršnjih običaja i dr.

Na Prvom programu Radija od 22.12 na programu je emisija "Soslovije" autorke Mirjane Ranković, koja će biti posvećena novokalendarskom Uskrsu, a na Trećem programu Radija, Redakcija na rusinskom jeziku emitovaće od 12.30 časova uskršnju liturgiju iz Ruskog Krstura, sa reprizom od 22.30.

Urbi et Orbi – obraćanje pape iz Vatikana

Povodom praznika Hristovog vaskrsnuća papa Franja će se obratiti katoličkim vernicima, hrišćanima i svim ljudima dobre volje širom planete. Obraćanjem "Gradu i svetu", onće poslati poruku vernicima i čestitati Uskrs, nakon čega će, sa Trga Svetog Petra u Vatikanu podeliti svoj apostolski blagoslov svim vernicima i gledaocima.

Obraćanje pape možete pratiti na Radio-televiziji Vojvodine u sledećim terminima:

RTV2 - od 11.55 direktan prenos za simultanim prevodom na mađarski jezik

RTV2 - od 16.25 titlovano na hrvatskom jeziku

RTV1 - od 17.55 snimak sa komentarom na srpski

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.