Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, Hočevar služio misu u Smederevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, Hočevar služio misu u Smederevu

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Uskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće. Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas Uskršnju misu u crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Smederevu, gde je svim vernicima koji proslavljaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru poželo srećan i blagoslovljen praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispunjen nadom.

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

U Uskršnjoj poslanici Hočevar je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode "umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova", kao i da svojom pobedonosnom snagom "snažno utemelje svoju budućnost".

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.

Za Uskrs se vezuju brojni običaji. Najpoznati jeste darivanje uskršnjih jaja. Ono je simbol obnavljanja prirode i života, što simbolizuje Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Katolici danas proslavljaju Uskrs

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2019

​BIJELJINA - Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslaviće danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.