21. april  2019. 00.08  →  17.46 | Izvor: Tanjug, RTV

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, Hočevar služio misu u Smederevu

SMEDEREVO -

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Uskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće. Ovaj praznik simbolizuje pobedu života nad smrću.

video icon

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas Uskršnju misu u crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Smederevu, gde je svim vernicima koji proslavljaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru poželo srećan i blagoslovljen praznik ispunjen nadom.

stanislav hocevar jpg

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

U Uskršnjoj poslanici Hočevar je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode "umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova", kao i da svojom pobedonosnom snagom "snažno utemelje svoju budućnost".

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.

Za Uskrs se vezuju brojni običaji. Najpoznati jeste darivanje uskršnjih jaja. Ono je simbol obnavljanja prirode i života, što simbolizuje Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

 

 

Tagovi