Uskrs ili Vaskrs

Izvor: 011vodič.com, 12.Apr.2015, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskrs ili Vaskrs

Na dan Uskrsa, u zoru se oglase zvona sa hramova, najavljujući dolazak velikog praznika, koji se, kao i Božić, proslavlja nekoliko dana. Za hrišćane, Uskrs je praznik nad praznicima, dan kad se porodica okuplja u znak jedinstva porodičnog, ali i šireg, hrišćanskog. Zato bi ovaj dan trebalo da provedete sa najbližima.Na Uskrs se završava višenedeljni post, a valja se da prva mrs koja se uzme bude upravo uskršnje jaje. Prvo jaje uzima domaćin, a za njim >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << i svi ukućani, a zatim se uz izgovaranje “Hristos vaskrse“, “Vaistinu vaskrse” takmiče, da bi videli čije je jaje najjače. Ovom običaju raduju se najviše deca.Nakon toga sledi uskršnji ručak, a običaj je da se gosti koji dođu daruju jajetom, koje je simbol obnavljanja prirode i života, i radosti kako za onog koji prima, tako i za onog koji daruje.
Na Uskrs se pozdravlja rečima “Hristos vaskrse”, a odgovara se sa “Vaistinu vaskrse”.
Ako imate dilemu Uskrs ili Vaskrs, evo o čemu je reč:
Vaskrs je srpskoslovenski oblik: (staroslovenski srpske redakcije) koji se koristi u svečanijem stilu: Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse.
Uskrs je autentičan, narodni oblik: Hristos uskrsnu, Uistinu uskrsnu.
Voskresenije je ruskoslovenski oblik (staroslovenski jezik ruske redakcije koji je danas zvanični jezik srpske crkve): Hristos voskrese, Voistinu voskrese. Ako se pravilno akcentuje, akcenat bi bio na drugom slogu obe reči: “HriSTOS vosKREse”, dakle.
Ipak, ni Uskrs ni Vaskrs nije “bolje” niti “pravilnije” – ovi oblici su ravnopravni. Nepravilni su samo hibridni oblici “Hristos vaskrese”, “Hristos voskrse” i “Hristos vaskrs”.
Nećete, dakle, pogrešiti ni ako kažete Uskrs, ni ako kažete Vaskrs.

#Mondo
The post Uskrs ili Vaskrs appeared first on 011VODIC.COM.
Pogledaj vesti o: Uskrs,   Farbanje jaja

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.