Spolja hrskavi, unutra mekani: Recept za najlepše uskršnje keksiće u obliku jajeta

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 10:02

Spolja hrskavi, unutra mekani: Recept za najlepše uskršnje keksiće u obliku jajeta

Okrugla jaja kolačići su omiljena poslastica za svaki praznik, a naročito za Uskrs.

Jedan od omiljenih praznika se bliži. Uskrs se obeležava širom sveta, a to je ujedno i prilika da za svoje ukućane priremite ukusne slatkiše i slaniše.

Uskršnji šećerni kolačići su definicija jestive umetnosti. Kada ih ispečete kolačići od šećera su zlatno braon boje dok ih ne ukrasite. Oni su spolja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrskavi, a unutra mekani i nežni.

Napravite belu smesu kojom ćete šarati kolačiće, i znajte - ne morate biti Pikaso da biste stvorili remek-delo.

Biće vam potrebni sledeći sastojci da napravite ove slatke uskršnje kolačiće sa šećerom:

Takođe će vam trebati sledeći kuhinjski alati i oprema:

Isecite testo:

Izvadite testo iz frižidera i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 5-10 minuta. Na lagano pobrašnjenoj površini oklagijom razvaljajte testo.

Koristite rezač za kolače u obliku jajeta da isecite oblike kolačića od jaja.

Prebacite kolačiće u tepsiju od pola pleha obloženog papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom za pečenje, postavljajući ih jedan centimetar jedan od drugog. Ponovo umotajte sve ostatke i ponovite da biste izrezali još kolačića.

Pečenje:

Pecite kolačiće u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 8-10 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatno smeđu boju.

Ostavite kolačiće da se ohlade nekoliko minuta na plehu, a zatim ih prebacite na žičanu rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.

Kada ispečete šećerne kolačiće od uskršnjih jaja i potpuno se ohlade, možete početi da pravite kraljevsku glazuru.

Tradicionalno, kraljevska glazura se pravi od sirovih belanaca, ali zapravo možete da koristite beze u prahu umesto belanaca.

Napravite kraljevsku glazuru:

U srednjoj posudi za mešanje pomešajte šećer u prahu, pa dodajte vodu i ekstrakt vanile i umutite ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatko.

Ako smatrate da je glazura previše gusta, dodajte malo vode (kašičicu po kašičicu). Ako vam je glazura previše retka, dodajte još malo šećera.

Dodajte boju:

Da biste obojili glazuru, dodajte gel prehrambenu boju. Možete koristiti i tečnu boju za hranu, ali to će blago uticati na konzistenciju glazure.

Možda ćete morati da dodate malo više šećera da biste dobili pravu konzistenciju.

Savet:

Kada napravite glazuru je podelite na manje porcije kako biste mogli da pomešate nekoliko različitih boja. Imajte na umu da kada ne koristite glazuru, pokrijte posudu mokrim peškirom kako biste sprečili da se osuši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.