Običaji drugog dana Uskrsa: Devojke se polivaju vodom VIDEO

Izvor: B92, 03.Maj.2021, 13:41

Običaji drugog dana Uskrsa: Devojke se polivaju vodom VIDEO

Na današnji dan praktikuju se razni običaji i bogosluženja - kao i za Vaskrs. Sem što se drugog dana Uskrsa nastavljaju gozbe i razbijanje uskršnjih jaja, možda niste znali da se u pojedinim krajevima devojke polivaju vodom.

Etnološkinja Vesna Marjanović navela je da je polivanje mladih vodom preuzeto je iz katoličke vere. Na današnji dan momci idu od kučće do kuće i polivaju devojke, pogotovo one za udaju, a utorkom devojke polivaju momke - to je sve uzrast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za udaju i ženidbu.

"Verovalo se da se time legitimiše plodnost. Dešavalo se da se polivaju i kofama vode.To jeste čin kojim se slavi mladost i novi život, ali sada se pretvorilo u zabavu", navodi Marjanović.

Miloš Stojković, verski analitičar, navodi da ovi običaji nisu mnogo suštinski povezani sa samim vasrkrsom.

"Vaskršnji pripremni period je post, koji je najstroži od četiri koji imamo u toku godine. Liturgija je bitna a jaja nisu prava suština vasrksa, nego je praznik života, koji dokazuje da se na zemlji ne završava naš život.

A da li se pravilno reći Uskrs ili Vaskrs, pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.