Manastir Lelić: Na Uskrs stalo srce oca Avakuma

Izvor: Mondo, 08.Apr.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastir Lelić: Na Uskrs stalo srce oca Avakuma

U Manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, danas se upokojio arhimandrit Avakum, javljaju mediji.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Avakum (Đukanović), umro je 86-oj godini, a jedan je od najuglednijih igumana Srpske pravoslavne crkve, pišu "Novosti".

U Manastir Pustinja, kod Valjeva, došao je 1960. godine, da bi, godinu dana kasnije, sa arhimandritom Antonijem Đurđevićem otišao u Manastir Tronošu, kod Loznice, zadužbinu Nemanjića iz srednjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << veka, koju su podigli, praktično, iz pepela.

U toj bogomolji je službovao sve do 2001. godine, kada ga je, "po potrebi službe" tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije premestio u Lelić za igumana te bogomolje na čijem je čelu bio do danas, vredno je gradeći, sa bratstvom i verujućim ljudima tog dela Srbije.

"Velika je žalost i tuga nastala kada je naš arhimandit Avakum otišao iz Tronoše, jer ga je narod Jadra bukvalno obožavao i kao ličnost i kao duhovnika", kaže Milorad Čotrić, vernik iz sela Tršića, jedan od „armije“ njegovih višedecenijskih poštovalaca.

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik Manastora Tavna, kod Bijeljine, kaže da je reč o „mučeniku, dobroj duši i monahu starog kova, koji je ostavio iza sebe sjajan pečet delanja i na „njivi Gospodnjoj“ i među ljudima“, pišu "Novosti".

Nazivali ga i srpskim prorokom: Umro otac GavriloUmrla igumanija manastira GračanicaOvo su najveće srpske svetinje (FOTO)Pola Srbije traži spas u selu kod Valjeva
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.