UMRO JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH ARHIMANDRITA U SPC: Stalo srce oca Avakuma

Izvor: Večernje novosti, 08.Apr.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMRO JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH ARHIMANDRITA U SPC: Stalo srce oca Avakuma

U Manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, u kom su moštu vladike Nikolaja Velimirovića, koje je njegovo rodno selo, danas po podne,upokojio se arhimandrit Avakum U Manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, u kom su moštu vladike Nikolaja Velimirovića, koje je njegovo rodno selo, danas po podne,upokojio se arhimandrit Avakum(Đukanović), u 86-oj godini života, jedan od najuglednijih igumana Srpske pravoslavme crkve. U Manastir Pustinja, kod Valjeva, došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je 1960. Godine, da bi, godinu dana kasnije, sa arhimandritom Antonijem Đurđevićem otišao u Manastir Tronošu, kod Loznice, zadužbinu Nemanjića iz srednjeg veka, koju su podigli, praktično, iz pepela.U toj bogomolji je službovao sve do 2001. godine, kada ga je, „ po potrebi službe“ tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije premestio u Lelić za igumana te bogomolje na čijem je čelu bio do danas, vredno je gradeći, sa bratstvom i verujućim ljudima tog dela Srbije. -Velika je žalost i tuga nastala kada je naš arhimandit Avakum otišao iz Tronoše, jer ga je narod Jadra bukvalno obožavao i kao ličnost i kao duhovnika- kaže Milorad Čotrić, vernik iz sela Tršića, jedan od „armije“ njegovih višedecenijskih poštovalaca. Imao je osećaj za svakog vernika, za svaku njegovu muku, problem i nevolju, a, isto tako, radovao se svakom našem uspehu. Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik Manastora Tavna, kod Bijeljine, kaže da je reč o „mučeniku, dobroj duši i monahu starog kova, koji je ostavio iza sebe sjajan pečeta delanja i na „njivi Gospodnjoj“ i među ljudima“. -Sama je bila volja Božja da dođe u Lelić, kao veliki poštovalacv vladike Nikolaja-kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.-Sa njim na čelu, i monaštvom koje ga je verno i marljivo pratilo, doprineo je vaksrsu ove bogomolje u tom „Božjem selu“.Eto.Božjavolja je i bila da se upokoji na Vaskrs, mirno, onako kako je živeo i delao nošen samo pozitivni delima i mislima. U Lelić je, odmah, stigao protođakon Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC, još jedan istinski poštovalac njegovog dela, koji kaže da će „Avakum ostati u trajnjem sećanju i najlepšim uspomenama, jer je sav svoj život, i svaki atom, posveti svojoj veri, koju je poneo od kuće iz sela Stubo, kod Valjeva, gde je rođen.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manastir Lelić: Na Uskrs stalo srce oca Avakuma

Izvor: Mondo, 08.Apr.2018

U Manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, danas se upokojio arhimandrit Avakum, javljaju mediji...Foto: Mondo/Stefan Stojanović..Avakum (Đukanović), umro je 86-oj godini, a jedan je od najuglednijih igumana Srpske pravoslavne crkve, pišu "Novosti"...U Manastir Pustinja, kod Valjeva, došao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.