GOTOVO JE, POBEDA NA USKRS, RADOST DO NEBA: Teroristi Armije islama napuštaju Dumu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2018, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOTOVO JE, POBEDA NA USKRS, RADOST DO NEBA: Teroristi Armije islama napuštaju Dumu!

Sirijska televizija objavila divnu vest

Sirijska vlada postigla je dogovor sa terorističkom grupom "Džaiš al Islam" o evakuaciji njenih pripadnika iz Dume, grada u Istočnoj Goti.

Pročitajte i:

Kako je prenela sirijska državna televizija, postignut je dogovor da ta pobunjenička grupa, koja kontroliše Dumu, nedaleko od Damaska, oslobodi sve zatvorenike, a da zauzvrat, njeni pripadnici mogu da bezbedno napuste grad.

Prema rečima neimenovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zvaničnog izvora, pripadnici "Džaiš al Islama" ("Armija islama") napustili bi Dumu i krenuli ka severnom gradu Džarablus, koji se nalazi u blizini granice s Turskom, u narednih 48 sati.

Ta pobunjenička grupa, još se nije oglasila tim povodom, ističe Rojters. Pregovori između sirijske vlade i "Džaiš al Islama" održavaju se nakon navoda o napadu hemijskim oružjem na Dumu.

Ta sirijska teroristička grupa optužila je u subotu vladine snage da su navodno bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, u Istočnoj Goti, i da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

Zapadni mediji prenose da je desetine osoba navodno ubijeno u tom navodnom napadu hemijskim oružjem. Sirijska vlada je, međutim, navode o ovom napadu nazvala izmišljotinama. Agencije AP i Rojters javljaju da je broj mrtvih manji, oko 40.

Bi-Bi-Si, koji navodi da ima čak 70 mrtvih, naglašava da za sada niko nezavisno nije potvrdio navode o napadu hemijskim oružjem. Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Gota koji je pod kontrolom terorista i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad.

E. #Ghouta: rare video showing Regime artillery on Mount overlooking #Damascus pounding town of #Duma, as fierce clashes raging in outskirts. https://t.co/k0p53YqchC pic.twitter.com/0Yn45WDBLd

— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) April 7, 2018

Vladine snage su u ofanzivi u februaru i martu zauzele čitavu Istočnu Gotu, osim Dume. Taj grad je uporište takozvane "Armije islama", koja uživa podršku Saudijske Arabije.

Sirijski državni mediji, ali i opozicioni aktivisti, naveli su da je došlo do podela u toj pobunjeničkoj organizaciji, između umerene struje koja želi da napusti Dumu, i sledbenika verskog lidera Abu Abdul-Rahmana Al-Kaake, koji odbija sporazum sa vladom u Damasku i želi da nastavi borbu.

Ostale pobunjeničke grupacije u Istočnoj Goti pristale su na bezbednu evakuaciju do oblasti na severozapadu Sirije, koje su i dalje pod kontrolom militanata.

Vesti iz Istočne Gote možete pratiti OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.