Duhovi, praznik Svete Trojice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2011, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duhovi, praznik Svete Trojice

NOVI SAD -

Danas je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i "rođendan" Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja.

Taj praznik nazvan je Sveta trojica, jer se, prema jevanđelima, pored Svetog Oca i Sina, na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice - Sveti Duh.

Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđelskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenika. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a crveni pod se prekriva travom.

Kako je napisao Sveti Grigorije Bogoslov, ranije se zelenilo unosilo i u kuće.

Svetom Duhu vernici upućuju svakodnevnu molitvu, priziva se pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na početku arhijerejskih sabora, na krštenju u crkvi...

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je Duhove za dan MUP-a i dan policije, koji se obeležava u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

U mnogim mestima Šumadije i u drugim krajevima Srbije, kao i među Srbima u rasejanju, tog dana prolazila je povorka krstonoša. U pojedinim mestima litija iz hrama ide i danas do polja i vinograda.

Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, a u pojedinim porodicama i krsna slava.

Oni su i esnafska slava trgovaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrišćanski vernici danas slave Svete trojice

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2011

BEOGRAD - Pravoslavci, rimokatolici i protestanti danas slave praznik silaska Svetog duha na apostole, poznat i kao Sveta trojica...Reč je o trećem po značaju prazniku posle Uskrsa i Božića. Praznik Svete trojice smatra se "rođendanom" Hristove crkve, prenela je verska informativna agencija VIA....

Nastavak na Glas javnosti...

Danas su Duhovi

Izvor: S media, 12.Jun.2011

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici danas praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica. Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve. ..Srpska Pravoslavna Crkva i vernici danas praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska...

Nastavak na S media...

Vladika Nikolaj služio u hramu Svete trojice

Izvor: RSplaneta.com, 12.Jun.2011

ROGATICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je danas, na veliki pravoslavni praznik Silazak Svetog Duha na apostole, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svete trojice u Rogatici.

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.