Hrišćanski vernici danas slave Svete trojice

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2011, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćanski vernici danas slave Svete trojice

BEOGRAD - Pravoslavci, rimokatolici i protestanti danas slave praznik silaska Svetog duha na apostole, poznat i kao Sveta trojica.

Reč je o trećem po značaju prazniku posle Uskrsa i Božića. Praznik Svete trojice smatra se "rođendanom" Hristove crkve, prenela je verska informativna agencija VIA. Duhovi se slave tri dana, a crkveno praznovanje se nastavlja čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja.

 Prvi dan je posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jevanđelskom dogadaju, silasku Svetog duha na Hristove učenike, a u ponedeljak se slavi sveta i životvorna Trojica. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, lipovim granama, katkad i cvećem, a pod crkve prekriven je travom. Kod Srba ima porodica koje Svetu trojicu slave kao krsnu slavu, negde prvi, a negde drugi dan. Mnogi hramovi i manastiri posvećeni su tom prazniku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.