Danas su Duhovi

Izvor: S media, 12.Jun.2011, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Duhovi

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici danas praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica. Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve.

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici danas praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica.

Uz Božić i Vaskrs, Pedesetnica spada u najznačajnije hrišćanske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << praznike, o čemu svedoči i njegovo praznovanje tri dana koji su označeni crvenim slovom u kalendaru.

Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve a zbog praznovanja u 50. dan posle Vaskrsa (hrišćanske Pashe) se zove i Pedesetnica (grč. Πεντηκοστή). Praznik je bogoslovski nazvan i Sveta Trojica, jer se javilo i fizički Treće Lice Svete Trojice - Duh Sveti. Ime praznika Duhovi takodje nosi naziv po Trećem Licu Svete Trojice - Svetom Duhu koji je na ovaj dan sišao na apostole.

Posle Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na nebo (Spasovdan) koje se dogodilo u 40. dan po Vaskrsenju, učenici Njegovi ostadoše u Jerusalimu. Oni su se zajedno okupili u jednom domu i tu su se molili Bogu, očekujući sa nestrpljenjem ispunjenje Hristovih reči da će im poslati Učitelja - Duha Svetog koji od Oca ishodi. Prethodno su na molitvi izabrali Matiju i uvrstili ga u red dvanestorice apostola, na mestu Jude Iskariotskog, koji je izdao Gospoda.

Sveto Pismo nam silazak Svetog Duha na apostole opisuje ovako:

"I kad se navrši 50 dana, behu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnog vetra, i napuni sav dom gde oni sjedeše. I pokazaše im se razdeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju."

Tako se ispuni ono što je Gospod obećao svojim učenicima pred odlazak na Nebo.

Duhovitost produžuje život

Danas je Ivanjdan

Nadahnuti Duhom Svetim, Hristovi učenici su posle tog dogadjaja počeli propovedati, ali na različitim jezicima, koje do tada nisu znali. Narod se čudio šta se dogodilo sa njima.Neki su prepoznali čudo u ovome, oni koji ovo nisu shvatali podsmevali su se govoreći da su se "napili vina". Tada apostol Petar objasni narodu da je ovaj neobičan događaj potekao otuda, što je Duh Sveti sišao na njih, kao što su predskazali proroci i Gospod koga su Judejci razapeli a potom Vaskrsao iz mrtvih i Vazneo se na nebesa. Propovedi Petrovoj svi su se divili, i toga dana poverovalo je oko 3000 ljudi koji su se tada i krstili.

Bogosluženja na Pedesetnicu odlikuju se večernjom službom, koja se obavlja u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se Apostoli odmah razišli po svetu da propovedaju Hristovu veru. Na njoj se čitaju molitve za darivanje Duha blagodati, za isceljenje telesnih i duševnih tegoba, i da nas Gospod udostoji Carstva Nebeskog.

Na ovaj praznik Pravoslavna Crkva unosi u hramove zelenu travu otuda, što se silazak Svetoga Duha dogodio na jevrejski praznik Pedesetnicu, kada su Jevreji kitili svoj hram i svoje kuće grančicama, zelenom travom i cvećem. To ih je podsećalo na vreme kada je narod preko Mojsija dobio Božiji zakon ispisan na tablicama. Takođe i na ono kada su Jevreji posle egipatskog ropstva lutali po pustinji i bili prisiljeni da žive u kolibama od granja i lišća.

Ovaj jevrejski praznik je praslika današnjeg praznika koji mi slavimo. Pošto je na taj dan i kuća apostola bila ukrašena zelenilom, a i kuće prvih vernika koji su se toga dana krstili, prvi hršćani su počeli ukrašavati svoje domove na današnji praznik. Tako se ovaj običaj prenosio s kolena na koleno kroz sve vekove do danas. Venčiće koji se danas ispletu naš narod nosi svojim kućama.

Kristina Džoković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.