DANAS JE VASKRS: HRISTOS VASKRESE!

Izvor: Večernje novosti, 08.Apr.2018, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE VASKRS: HRISTOS VASKRESE!

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas Vaskrsenje Hristovo. Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas Vaskrsenje Hristovo.Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.Pripreme za Uskrs tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, a nastavljaju se Velikim petkom u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Na Veliki petak farbaju se jaja, najviše crvenom bojom koja simbolizuje Isusovu krv.Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda."Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje", poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice."Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva", poručio je patrijarh.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas uskršnju čestitku sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u kojoj je podsetio na neprolaznih vrednosti pravoslavne vere - ljubav, praštanje, toleranciju, mir, međusobno uvažavanje i razumevanje.Čestitku patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i građanima za Uskrs je uputila i premijerka Ana Brnabić, kao i drugi zvaničnici.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hristos vaskrese: pravoslavni vernici danas slave Uskrs

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2018

Hrišćani širom sveta danas će obeležiti Uskrs po julijanskom kalendaru, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću...Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, koji spada u najstrože postove, a prvi mrsni zalogaji trebalo bi da budu uskršnja jaja koja, se prema običaju, farbaju...

Nastavak na Radio 021...

Danas slavimo Vaskrs, a evo šta sve treba uraditi na današnji dan

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2018

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas vaskrsenje Hristovo. Uskrs po julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve...Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pravoslavni vernici proslavljaju: Hristos vaskrse!

Izvor: Danas, 08.Apr.2018

Pravoslavni hrišćanski vernici proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.