Izvor: Luftika.rs, 02.Sep.2020, 14:40

Žestoke reakcije đaka, roditelja i nastavnika na ukidanje obaveze nošenja maski u školama

Nemačka pokrajina Vestfalija od 1. septembra ukinula je obavezu zaštitnih maski u školama. Ovakva odluka podigla je veliku buru, kako među nastavnicima, tako i među đacima i roditeljima.
„Zastrašujuće je koliko je Ministarstvo obrazovanja Severne Rajne Vestfalije lakomisleno. Gde su ti koncepti koji opravdavaju ukidanje obaveze nošenja maske?“, napisala je na Twitteru Maike Finern, predsednica sindikata prosvetnih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << te pokrajine.
Bez obzira na zatvaranje nekoliko škola zbog korone, u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini, obaveza nošenja maske ukinuta je početkom meseca. Ministarka obrazovanja Ivon Gebauer tvrdi da je početak škole bio uspešan i da zato propisi mogu da se ublaže. Međutim, mnogi kritikuju tu odluku, javlja Dojče vele.
Opozicija optužuje pokrajinsku vladu da nema plan, jer nije predložila nikakve dalje zaštitne mere. S druge strane, ministarka Gebauer uverava javnost da je taj korak moguć zato što je broj infekcija od početka školske godine u padu. I tvrdi: „Ovu odluku podržava veliki deo stanovništva.“
Jedna osamnaestogodišnja učenica takođe smatra da ima smisla popustiti mere: „U školi ne možete da se koncentrišete sa maskom, pogotovo kad je vruće“.
Gotovo 98 odsto škola u Severnoj Rajni Vestfaliji trenutno nastavu drži u školama, a ne onlajn. Samo tri škole potpuno su zatvorene.
Držanje udaljenosti od metar i po u učionicama gotovo nemoguće. Mnogi, uključujući i predsednika Udruženja učitelja Hajnc-Petera Majdingera, zato smatraju da je potrebno nositi masku na času. „To je žrtva koju moramo da podnesemo, bar privremeno, kako bismo sprečili drugi talas zaraze“, izjavio je Majdinger.
Pojedine škole odlučile su da zadrže obavezu nošenja maske. Mnogi roditelji podržavaju ovu odluku. „Mislim da je odluka škole odlična, moja ćerka se oseća bolje s maskom“, kaže otac jedne učenice.
Maska samo za nastavnike?
S druge strane, udruženje pedijatara smatra da je nošenje maske posebno važno za nastavnike. Oni tvrde da učitelji često postaju oni koji šire infekciju, zbog toga što u učionicama moraju da govore glasno i tako preko aerosola šire viruse. Pritom se mora uzeti u obzir da se oni dosta i kreću, odnosno da odlaze u različite prostorije, jer predaju različitim razredima.
U školi su đaci i nastavnici na veoma maloj udaljenosti jedni od drugih. Mnogi su zato na početku školske godine strahovali da će se virus tamo naročito brzo proširiti. S obzirom na to da infekcija kod mlađih od 18 godina obično prolazi bez simptoma, smatralo se da bi oni mogli neprimetno da prenesu zarazu na ranjivije grupe ljude, kao što su njihove bake i deke, ili komšije.
Međutim, stopa zaraze u školama ostala je do sada relativno niska. Čak i u školama s potvrđenim slučajevima korone, nije utvrđen natprosečan broj antitela kod nastavnika i učenika.
Ako do sada niste ozbiljno shvatali koronu, posle ovih saznanja sigurno hoćete

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.