Završena bitka: Mosul očišćen od ISIS-a (FOTO)

Izvor: Mondo, 09.Jul.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena bitka: Mosul očišćen od ISIS-a (FOTO)

Irački premijer Hajder al-Abadi poglasio je danas "pobedu" nad tzv.Islamskom državom u Mosulu. Premijer Iraka proslavio je pobedu sa vojnicima.

Foto: Iraqi Federal Police Press Office via AP

Kako navodi AP, Abadi je slavio sa iračkim vojnicima u Mosulu nakon što su proterali pripadnike takozvane Islamske države iz pojedinih njihovih posledinjih uporišta tokom kampanje koja je trajala skoro devet meseci.

Ipak, sukobi se nastavljaju u delovima starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << grada u blizini reke Tigar.

Abadi je, kako se navodi, "čestitao herojskim borcima i iračkom narodu na velikoj pobedi.

BREAKING NEWS: Iraq declares victory over Isis in Mosul https://t.co/Y5jeGb9N6kpic.twitter.com/p4Hxp2SG1e

— Metro (@MetroUK) July 9, 2017

Pripadnici Islamske države sada kontrolišu oko 1,5 kilometar u tom razorenom gradu, ali koriste ljude kao štitove, bombaše samoubice i snajperiste "u borbi do smrti", navodi AP.

Iračke snage, uz podršku vazdušnih udara na čelu sa SAD, od 17. oktobra prošle godine pokušavaju da preuzmu taj grad iz ruku ID, koja ga je zauzela juna 2014.

Džihadisti su u junu 2014. zauzeli grad Tal Afar na severu, na pola puta između Mosula i sirijske granice, kao i pogranične zone.

Tal Afar sa oko 200.000 stanovnika bila je šiitska enklava na području naseljenom pretežno sunitima, odnosno Turkmenima.

"Preuzimanje Tal Afara će biti kao i preuzimanje Mosula", ocenio je Majkl Najts, sa američkog Instituta o Bliskom istoku i dodao da se postavlja pitanje ko će učestvovati u toj ofanzivi.

Šiitski borci žele da učestvuju u ofanzivi dok se tome protive SAD i Turska, zbog čega može da dođe do nesuglasica i eventualno novih međusobnih sukoba, ocenili su analitičari.

Iračke snage su oslobodile i zapadnu provinciju Al Anbar, gde se nalaze gradovi Ramadi i Faludža, ali džihadisti i dalje drže obode te provincije, duž doline Eufrata, u blizini Sirije, čiji su delovi teritorije i dalje u rukama Islamske države.

PREUZIMANJE MOSULA ODLUČUJUĆ U BORBI PROTIV TERORIZMA

Evropska komisija ocenila je večeras da je preuzimanje Mosula u Iraku od džihadista Islamske države "odlučujuča etapa" u borbi protiv terorizma.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar zadužen za humanitarna pitanja Kristos Stilijanides ocenili su da preuzimanje Mosula od džihadisra predstavlja "odlučujuću etapu u kampanji preuzimanja kontrole područja Iraka i Sirije iz ruku terorista".

Evropski zavničnici su odali priznanje "narodu, vladi i oružanim snagama Iraka, kao i vojnim i civilnim žrtvama tokom ofanzive koje su dovele do pobede".

ISIS gubi poslednje metre u Mosulu (VIDEO, FOTO)
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Iračke snage ponovo kontrolišu Mosul

Izvor: VOA, 09.Jul.2017

Irak je proglasio pobedu nad Islamskom državom jer je iračka armija potpuno preuzela kontrolu nad Mosulom. Glavnokomandujući oružanih snaga,  premijer Hajder Al Abadi, doputovao je u oslobodjeni Mosul i čestitao "herojskim borcima i iračkom narodu na velikoj pobedi", navedeno je u danas u saopštenju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.