Izvor: Piplmetar.rs, 01.Avg.2023, 14:30

Vučić sutra sa Pendarovskim u manastiru Prohor Pčinjski

Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra, 2. avgusta, će razgovarati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.
Vučić i Pendarovski će, kako je najavljeno, pre sastanka obići Manastir Sveti Prohor Pčinjski.
Ovaa prijatelska poseta e so cel da pokažeme deka našite malcinstva koi živeat vo drugi državi gi imaat istite uslovi za život, kako vo svoite matični državi. Znači ona što Albancite go imaat vo Makedonija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << da go imaat i go imaat i Makedoncite što živeat vo Albanija i obratno. pic.twitter.com/6FVpTZDAr4
— Stevo Pendarovski (@SPendarovski) July 23, 2023
Na dan kada je 1903. godine počeo Ilindenski ustanak, a 1941. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM), predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće u radnu posetu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, u sredu, 2. avgusta.
U planu je, kako piše u najavi na sajtu predsednika Srbije, obilazak Crkve, sastanak dvojice predsednika, nakon čega će se oni obratiti medijima i okupljenima.
Tog dana se u Severnoj Makedoniji obeležava Dan Republike, a Pendarovski i delegacija susedne zemlje ga je 2022. godine, posle 18 godina pauze, obeležila u manastiru Prohor Pčinjski.
Na Dan Svetog Ilije je 1903. godine počeo oružani otpor Makedonske revolucionarne organizacije protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održano je prvo zasedanje ASNOM-a, čime su postavljeni temelji savremene makedonske države.
Vučić je poslednji put posetio Prohor Pčinjski 2021. godine, kada je obeležen jubilej – 950 godina manastira, pišu Južne vesti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Predsednici Severne Makedonije i Srbije obišli manastir Prohor Pčinjski: Vučić kaže da Pendarovski bira reči, dok je on za balkanski prostor

Izvor: Danas, 02.Avg.2023, 13:24

Današnji susret je potvrda izuzetnih odnosa između Srbije i Severne Makedonije. Naši narodi su veliki prijatelji i imamo bratske odnose koji će se razvijati. Nemamo otvorenih pitanja, rekao je Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.