Vladajuća većina napustila sednicu, Vučić sam sa opozicijom

Izvor: RTS, 05.Feb.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća većina napustila sednicu, Vučić sam sa opozicijom

Zbog uvreda predsednice parlamenta Maje Gojković, koje je na Tviteru objavio poslanik DS-a Dragan Šutanovac, poslanici SNS-a, SPS-a i ostalih stranaka vladajuće koalicije napustili sednicu. U Skupštini se raspravljlo o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Gašić prisustvovao sednici. Želimo da budemo pristojno društvo, a ne balkanska krčma, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao premijer obraćajući se poslanicima.
19.18 - Završena rasprava u parlamentu. Sledi glasanje o razrešenju Gašića.
17.10 - Potpredsedniku republičkog parlamenta i poslaniku PUPS-a Konstantinu Arsenoviću pozlilo, pa je prevezen na VMA.
17.05 - Poslanik DS-a Dragan Šutanovac negirao je da je uvredio predsednicu Skupštine, istakavši da se osvrnuo na činjenicu da je Maja Gojković promenila više stranaka.

16.40 - Vučić rekao da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim prijateljima, ali da, kao predlagač smene Gašića, mora da ostane.
16.35 - Poslanici SNS-a i ostalih stranaka vladajuće koalicije napustili skupštinsku salu, zbog uvrede predsednice parlamenta Maje Gojković na TviteruU sali ostalo 16 poslanika opozicije, premijer Vučić, ministri Gašić i Nikola Selaković i predsedavajući Igor Bečić, javlja izveštač RTS-a.

16.10 - Polemika premijera Aleksandra Vučića i poslanika Nove stranke Zoran Živkovića.
15.10 - Razrešenje Gašića podržali SPS, SVM, JS, PUPS, NS, DHSS-SPO, SDPS i SDS.
12.25 - Počela rasprava o razrešenju. 
12.15 - Predložio sam razrešenje ministra Gašića zbog jedne izjave, ali to je više od izjave i nikome neću da se pravdam, rekao premijer Vučić obrazlažući predlog za smenu Gašića.
12.10 - Počela sednica na kojoj se razmatra smena ministra Gašića. Prisustvuje premijer Vučić.
Poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i njihovi koalicioni partneri napustili su oko 16.30 sednicu Narodne skupštine na kojoj se raspravlja o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog uvrede poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca upućene predsednici parlamenta Maji Gojković na društvenoj mreži Tviter.

Šutanovac je na Tviteru napisao "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi... #realitySkupstina".
Dok su poslanici izlazili iz sale, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim prijateljima, ali da, kao predlagač, mora da ostane.
Vučić je dodao da se nada da su građani sve videli i da su shvatili za kakvu Srbiju se ko bori.
Odgovarajući na tvrdnje da je uvredio predsednicu Skupštine, poslanik DS-a Dragan Šutanovac je rekao da je u tvitu, zbog koga su poslanici vladajuće koalicije napustili sednicu, hteo da ukaže na apsurd, a ne da uvredi nekoga.
"Neko vas je obmanuo, niko nije napisao ili rekao 'Ko o čemu, Maja o poštenju'. Ja sam govorio o apsurdu da nas vi učite o pristojnosti, Marjan Rističević o kulturi, a Maja (predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković) o poštenju. Nije se to odnosilo na ono poštenje na koje Vi i Gašić mislite. A svi mi znamo koliko je stranaka Maja Gojković promenila", naveo je Šutanovac.
Vučić je na to odgovorio da nije tačno objašnjenje Šutanovca oko tvita, kao i da "po običaju" ne govori istinu.
"Vi govorite – Vučić o pristojnosti k'o vojnik o skraćenju, k'o neko o poštenju... To je sramota za nekoga ko hoće da se bavi javnim poslom", istakao je Vučić.
Kako je ranije novinarima rekla poslanica SNS-a Marija Obradović, nedopustivo je da se predsednica parlamenta vređa na takav način i to u danu kada se raspravlja o odgovornosti ministra Gašića zbog javno izgovorne reči i uvrede na račun novinarke.
Obradovićeva, iza koje su stajale sve poslanice SNS-a, rekla je i da će poslanici te stranke glasati za razrešenje Gašića.
Zatražila je najoštriju osudu javnosti, navodeći da Gojkovićeva nije zaslužila takav odnos.
"Šutanovac je gurnuo prst u oko današnjoj raspravi i na najniži način se izjasnio o predsednici Skupštine", rekla je Obradovićeva.
Šef poslanika SNS-a Zoran Babić je u skupštinskoj sali ukazao na sporni tvit Šutanovca, navodeći da je skandalozno to što je parlament uporedio sa rijaliti programima.

U raspravi o razrešenju Gašića, premijer Aleksandar Vučić zatražio je od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate.
Vučić je, govoreći pred poslanicima u Skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i "gotovo neuobičajen zahtev". 
"Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede", rekao je Vučić dodajući da nikome zbog toga neće da se pravda, ni sebi, niti poslanicima.
Vučić je naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.
"Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država", rekao je premijer.
"Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštenja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima", rekao je Vučić i dodao da samo pristojnost može da nam pomogne da nam život ne liči na rijaliti i "balkansku krčmu".
Činjenica da je nepristojnost pokazao jedan od njegovih najbližih saradnika, kako je rekao, navela ga je na razmišljanje i o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko se poštujemo i koliko poštujemo i one koji su van našeg života, a žene su.
"Pristojnost je nešto što se traži od svih nas i ovde i u svakom drugom prostoru. To je naša obaveza, utoliko ukoliko želimo da živimo u zemlji u kojoj ćemo poštovati sve druge i oni nas. To je model koji ćemo pružiti svim građanima", poručio je premijer.
Prema njegovim rečima, ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno koliko su pristojni članovi Vlade.
"Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato – i samo zato, potpisao sam odluku o razrešenju koju sam pre više od mesec dana doneo, a koja je danas pred vama", rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

On je, međutim, naglasio da rezultate koje je Gašić postigao na mestu ministra odbrane ne spori, jer su oni, primetio je, jako dobri.
"Gašić je uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namensku industriju", konstatovao je premijer.
Vučić je pozvao poslanike da ne budu samo predstavnici naroda i stranaka, već primer za celo društvo. Prema njegovim rečima, međusobno poštovanje i pristojnost su vrednosti koje nedostaju našem sistemu.
Gašić sebi nikada ne bi poželeo da kleči i znam da nije poželeo ni devojci kojoj je to rekao. On je to rekao tek tako, ali mora da snosi odgovornost i političke posledice.
Znam da on zna da nije pristojno, jer nije pristojno klečati, već biti uspravan i pomoći drugima da budu uspravni. Očekujem da u budućim delima pokaže šta je naučio", podvukao je Vučić.
Premijer je rekao da očekuje da će poslanici glasati po njegovom zahtevu, da se izjasne šta misle, a kada je reč o rezultatima Gašića – da ima samo reči hvale, da je bio bolji od prethodnika, kako u namenskoj industriji tako i oblasti samog Ministarstva odbrane.
„Ovo je pokušaj da pokažemo da smo naučili i da možemo da menjamo sebe, i prisustvom Gašića da pokažemo da smo u stanju i da ljudski i politički istrpimo kritiku i on i ja, i cela Vlada", naglasio je Vučić dodajući da je ovo i dokaz da Vlada ne beži od zakazivanja sednica i celodnevne rasprave.
On je istakao da će onaj koji se pokaje i zbog čega se postideo moći jednom da se promeni, a oni koji to ne urade uvek će ostati u svom mulju i nikada neće biti bolji.
„"Molim da prihvatite zahtev uz sve poštovanje za ozbiljan rad koji je pružio Gašić", zaključio je premijer.
Podrška smeni Gašića 
Podršku predlogu premijera Vučića za razrešenje Gašića danas dale poslaničke grupe SPS, NS, SVM, JS, DHSS-SPO, SDPS, iz kojih je poručeno da se time uvodi nova praksa u Srbiji, a to je odgovornost za izgovorenu reč. Podršku smeni je dao i opozicioni SDS.
Šef poslanika SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da će ta stranka prihvatiti sugestiju premijera za smenu Gašića, ali i predlog da poslanici moraju da budu primer za čitavo društvo.
"Podržavamo razrešenje, ali ne zato što nije dobro radio, već zato što ministri svojim izjavama moraju da budu primer celom društvu", istakao je Milićević.
Šef poslanika SPS-a je naveo da je mišljenje te stranke da je i Gašić pošteno i odgovorno radio svoj posao, te da je radio bar 10 puta više i bolje od onih koji ga kritikuju.
Toj tvrdnji u prilog, Milićević je naveo da je Gašić imao jasnu viziju o razvoju sistema odbrane, da Vojska Srbije uživa ogromno poverenje i da je položaj i standard pripadnika vojske poboljšan, a u namenskoj industriji je u prošloj godini uposleno više od 1.000 ljudi.
Dubravka Filipovski je izjavila da će poslanička grupa Nove Srbije podržati predlog premijera o razrešenju, ali ne zato što, kako je navela, Gašić nije imao zapažene rezultate, već zato što je zbog umora ili okolnosti uputio novinarki nepristojnu rečenicu.
Filipovska, koja je i članica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, navela je da je Gašić u 2015. ostvario rezultat u izvozu naoružanja od 1,1 milijardu dinara, a prema ugovorima koje je već potpisao za ovu godinu, ta cifra je povećana za 400 miliona. 
Filipovska je dodala da je više od 900 vojnika dobilo krov nad glavom 2015, a od 2012. do danas rešena su ukupno 4.082 stambena pitanja pripadnika Vojske Srbije.
Prema njenim rečima, od 2012. do danas vojska je učestvovala u 97 međunarodnih vežbi, 33 sa SAD, šest sa Rusijom i 58 sa zemljama EU, a za dve vežbe Srbija je bila domaćin.
Poslanica SVM-a Elvira Kovač napomenula je da je premijer ispunio obećanje da ministar Gašić više neće obavljati tu funkciju, što SVM ceni.
Podsetila je da u Srbiji i dalje postoje grupe koje su ranjive, da je to jedna od osnova za diskriminaciju politike, a da je odluka premijera primer pozivanja na odgovornost za javno izrečeno.
"Svi predstavnici vlasti u Srbiji imaju obavezu da se bore protiv stereotipa, dobro je što se Gašić vrlo brzo izvinio", rekla je poslanica Kovač, poručujući premijeru i da u SVM-u ima partnera za zajednički rad na ciljevima Vlade.
I lider JS-a Dragan Marković Palma saglasan je sa premijerom da Gašić mora da snosi odgovornost zbog takvog obraćanja novinarki, ali ga je pozvao da to bude isti kriterijum za sve.
"U parlamentu ima 250 poslanika, a najmanje njih 50 je trebalo da bude smenjeno zbog termina koje su koristili", rekao je Marković, dodajući da je, za vreme mandata ministra Gašića, Vojska Srbije ostvarila značajne rezultate, kao i namenska industrija.
Naveo je i da nije imala "neke mrlje" osim helikopterske nesreće, za koju je rekao da je u pitanju nesrećni slučaj i da svi koji su u tom sistemu moraju da budu spremni na takve slučajeve.
Za PUPS je odgovornost za javno izgovorenu reč razlog što će poslanici te stranke podržati predlog za razrešenje Bratislava Gašića.
Lider PUPS-a Milan Krkobabić rekao je da se danas menja politička istorija zemlje, budući da se prvi put dešava da neko odgovara zbog javno izgovorene reči.

Poslanik DHSS-SPO Aleksandar Čotrić rekao je da je problem počiniti grešku, ali da je mnogo veći ako se ona ne prizna i ne ispravi.
Čotrić je istakao da se premijerovim potezom uvodi princip odgovornosti za reči i postupke, da je to nešto novo i da nije zabeleženo do sada.
Milorad Mijatović kaže da je odgovornost za izgovorenu reč novost u Srbiji, a da to znači da se Srbija menja nabolje.
"Izjava koju je dao Gašić jeste nesmotrena i u ovom vremenu neprimerena, ali poznajući ga znam da je pošten i odgovoran i da je njegovo izvinjenje bilo iskreno", rekao je Mijatović.
Marko Đurišić je ispred poslanika Socijaldemokratske stranke poručio da, ako se želela pokazati politička pristojnost, Gašić je trebalo da se izvini novinarki odmah, "a ne tek uveče kada je shvatio da je sve snimljeno i kada je njegova izjava postala tema u javnosti".
Đurišić je rekao da će ta stranka glasati za razrešenje Gašića, ali zato što nije rasvetljena afera helikopter, zato što se ne zna šta su radili pripadnici u obezbeđenju brata premijera i gradonačelnika Beograda, što nije rasvetljeno nezakonito praćenje predstavnika političkih stranaka od strane VBA, što nije dobijen odgovor o aferi prisluškivanja, i zbog vređanja novinarke, kao i što se ministar izvinio tek nakon što je to postala tema.
Đurišić je kritikovao premijera što je rekao da odbija da sluša kritike na račun pada helikoptera, i dodao da se u Skupštini nije raspravljalo o sukobu Žandarmerije i "Kobri", koje su čuvale brata šefa srpske vlade.
"Licemerje i zloupotreba nesreća u vojsci"
Vučić je optužio opoziciju za licemerja u vezi sa pitanjem pada helikoptera i podsetio na niz tragičnih slučajeva koji su se dogodili u Vojsci Srbije za vreme bivše vlasti, ali koje niko iz tadašnje opozicije nije zloupotrebljavao u partijske svrhe.
"Za vreme vaše vlasti bilo je toliko tragedija i smrtnih slučajeva, a nikada niko nije povodom toga vodio kampanju histerije, laži i brutalnih neistina", poručio je Vučić.
Vučić je naveo da se 21. maja 2008. godine, kada ministar odbrane nije bio Bratislav Gašić, u regionu sela Baranda dogodio udes aviona "orao", kada se pilot Janik Tomas pri katapultiranju povredio.
Naveo je i slučaj od 24. septembra iste godine, kada se avion tipa "supergaleb" srušio kod aerodroma Batajnica. Tom prilikom poginuo je komandant eskadrile Ištvan Kanas.
Podsetio je da je 7. jula 2009. godine na aerodromu Batajnica došlo do udesa aviona "mig 29", u kojem je pilot Rade Ranđelović, nastavnik letenja, poginuo, a na mestu pada pronađeno je telo Mihajla Ulemeka, vojnika iz sastava PVO.
Vučić je ukazao i na slučaj od 3. juna 2010. na jezeru Gruža kod Knića – u toku obavljanja zadatka došlo do udesa aviona tipa "orao" i da je tom prilikom pilot Slobodan Jocić povređen.
Takođe je podsetio i na nesreću na poligonu Pasuljanske livade, kada je došlo do eksplozije projektila, koja je imala za posledicu smrt dva kadeta, teške telesne povrede četiri kadeta, i tri lakše povrede kadeta.
Prema njegovim rečima, tada niko nije želeo da te nesreće koristi u političke svrhe.
Kada je reč o padu helikoptera, Vučić je rekao da je u toj strašnoj nesreći živote izgubilo sedmoro građana, i da su svi u Vladi bili zabrinuti, a da je ministar Gašić, kojem nije bilo lako, obišao mesto nesreće dok su drugi spavali.
Dodao je da je, kada je on došao na mesto ministra odbrane, bila dva smrtna slučaja, koja su bila povezana sa odlukama prethodnika, pa ni tada nije to koristio u političke svrhe.
Vučić i poslanik SDS-a o prisluškivanju, ombudsmanu, diplomama
Odgovarajući na primedbe poslanika SDS-a Marka Đurišića o prisluškivanju, uvredama, neprimerenom rečniku, Vučić je rekao da su njega za vreme prethodne vlasti prisluškivali.
Premijer je tvrdio da su ga za vreme prethodne vlasti prisluškivali i to preko drugog poslanika kojeg su "označili" kao ekstremistu.
Na primedbu da Gašić nije dobro sarađivao s ombudsmanom, Vučić je rekao da je to i sam zamerio ministru odbrane, mada se, dodao je, lično nije uvek slagao sa stavovima Saše Jankovića.
"Kažete da sam zamerao nekome ko protestuje. Nikada nikome, jedino što sam rekao jeste da ne bih poklekao pod pritiskom protesta jer verujem da štitim istinu", odgovorio je Vučić Đurišiću, dodajući da je u zemlji široko pravo na okupljanje te da nikad nije bilo nijednog incidenta čak ni u slučajevima kad su protestovale i vrlo ekstremne grupe.
Teško mu je, kako je rekao, da govori o uvredama, koje su navodno članovi njegovog kabineta ili partije izgovorili bilo kome u opoziciji.
"Teško mi je da o tome govorim, jer gotovo da bez uvreda ništa drugo nismo ni čuli. Čim je ozbiljna rasprava o nečemu, mi bismo dolazili do uvreda. Hoćete da pričam kako su se mnogi funkcioneri radovali pokličima 'spasi Srbiju...' ...nikad niko od nas nije podržao to ni tada", naveo je Vučić.
A kad se govori o rečniku – ljudi dobro čuju i vide, ni đubre, ni stoko, ni bitango nije izašlo iz mojih usta, a kad izađe iz Babićevih ja sam ga opomenuo, naglasio je Vučić i dodao da je jednog opozicionog lidera i sam pozvao uz izvinjenje.
Sve to, međutim, bilo je neophodno u kampanji histerije, laži i brutalnih nestina, koje su pratile čitavu priču o "gresima" Bratislava Gašića, zaključio je premijer.
Reagujući na Đurišićevu opasku o lažnim diplomama, Vučić je rekao da su fakulteti koji izdaju lažne diplome dozvolu za rad dobili za vreme vlasti demokrata.
Vučić je Đurišiću predložio i testiranje pa da se utvrdi da li je obrazovaniji on ili neko od aktuelnih ministara.
"Hoćete da govorite o drugim ljudima, o kojima govorite najlošije i da su valjda manje obrazovani. Hajde da napravimo bilo kakav test da ustanovimo i da vidimo da li ste obrazovaniji od Nebojše Stefanovića, ali to baš i nije takav slučaj", rekao je Vučić.
Vučić je dodao da je spreman da se organizuje test u bilo kojoj sferi društvenog života.
"Ako se pokaže da nisam u pravu, snosiću odgovornost, ali onda i vi i vaše kolege da snosite odgovornost. Dogovorićemo se i pokušati da to napravimo, pošto se očigledno misli da je to veoma važno za budućnost Srbije", rekao je Vučić.
Premijer je u subotu Skupštini Srbije uputio pismo sa zahtevom da na vanrednom zasedanju parlamenta 5. februara bude razmatran njegov predlog za razrešenje ministra Gašića.
Vučić je istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.