Upad u Hram Hrista spasa u Prištini, podmetnuta vatra

Izvor: RTS, 09.Sep.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upad u Hram Hrista spasa u Prištini, podmetnuta vatra

Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni Hram Hrista spasa u centru Prištine i podmetnula vatru, naveo je otac Sava na "Tviteru".
Episkop Raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio taj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom koji je više puta do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

"Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom Hramu Hrista spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre. Dva puta smo se do sada zvanično obraćali kosovskom ministru za unutrašnje poslove kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta ostali smo bez odgovora", naveo je episkop Teodosije.
Episkop je naveo i da taj incident nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i da ne doprinosi izgradnji poverenja.
Eparhija Raško-prizrenska saopštava da će obavestiti i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.
Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić najoštrije je osudio skrnavljenje hrama.
"Podmetanje požara u svetinji ali i lomljenje spomen ploče u Starom Grackom, nasilni protesti u Mušutištu posledice su sve češće pojave netolerancije, nacionalizma i radikalizma u kosovskom društvu", rekao je Jevtić agenciji Tanjug.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.