Izvor: RTS, 15.Okt.2020, 15:39

Uhapšeno petoro osumnjičenih za upad na izložbu u Zemunu

Policija u Beogradu uhapsila je pet osoba za koje se sumnja da su u utorak uveče upali na izložbu u Staroj kapetaniji u Zemunu i uništili izložene radove.
Uhapšeni su A. D. (2001) i Ž. M. (1985), dvojica petnaestogodišnjaka i jedan sedamnaestogodišnjak zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, navodi se u saopštenju MUP-a.

Sumnja se da su oni, zajedno sa više osoba, 13. oktobra ušli u galeriju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Stara kapetanija" u Zemunu, gde su pocepali izložene crteže i prskali sprejem po galeriji, nakon čega su pobegli.
Osumnjičenima A. D. i Ž. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.
Po nalogu nadležnog tužioca za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv trojice maloletnika biće podnete krivične prijave.
Policija nastavlja intenzivno da radi na identifikaciji ostalih učesnika ovog događaja, saopštio je MUP.
U utorak je petnaest osoba sa kapuljačama upalo u izložbeni prostor galerije u zemunskoj "Staroj kapetaniji", i tada su, kako je na Tviteru naveo Marko Somborac, jedan od autora čiji su radovi izloženi, pokidane i pocepane strip table.
Ministarstvo: Napad nije smeo da se dogodi, ali ni izložbaMinistarstvo kulture i informisanja saopštilo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje "skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije".
U saopštenju se navodi da napad nije smeo da se dogodi, ali da ni izložba "sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".
Ministarstvo je osudilo "oba modela ponašanja" i pozvalo društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijane situacije sličnog karaktera.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština slobodne Srbije: Nalogodavci upada na izložbu treba da budu kažnjeni

Izvor: Beta, 16.Okt.2020, 11:58

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da javnost ne sme biti zadovoljna privodjenjem maloletnika koji su upali na izložbu u Staroj kapetaniji u Zemunu i uništili radove, već da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator i da budu adekvatno i primerno kažnjeni."Iako...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.