U Norveškoj počinju trodnevni razgovori sa talibanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2022, 12:58

U Norveškoj počinju trodnevni razgovori sa talibanima

Talibanska delegacija koju predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki počela je danas trodnevne razgovore u Oslu sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu.

Prvog dana razgovora predstavnici talibana sastaće se sa aktivistkinjama za zaštitu prava žena i braniteljkama ljudskih prava iz Avganistana i iz avganistanske dijaspore, prenosi agencija AP.

Pre razgovora, talibanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamenik ministra kulture i informisanja objavio je na Tviteru poruku u kojoj je izrazio nadu u "dobro putovanje puno dostignuća'' i zahvalio se Norveškoj, zemlji za koju je rekao da se nada da će postati "kapija za dobre odnose sa Evropom".

Kako se navodi, Ujedinjene nacije su uspele da obezbede izvesnu likvidnost i dozvolile novoj administraciji da plaća uvoz, uključujući struju, ali su upozorile da se čak milion avganistanske dece nalazi u riziku od gladi, a da većina stanovništa od 38 miliona ljudi u zemlji živi ispod granica siromaštva.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se delegacija talibana sastati sa Avganistancima u Norveškoj.

"Norveška nastavlja da učestvuje u dijalogu sa talibanima kako bi promovisala ljudska prava, učešće žena u društvu i jačala humanitarne i ekonomske napore u Avganistanu kao podršku avganistanskom narodu", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Delegacija SAD, koju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest, planira da razgovara o "formiranju reprezentativnog političkog sistema, da odgovori na humanitarnu i ekonomsku krizu, bezbednosti i borbi protiv terorizma, zaštiti ljudskih prava, posebno obrazovanja za devojke i žene", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Norveškoj počinju razgovori sa talibanima

Izvor: B92, 23.Jan.2022

Talibanska delegacija koju predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, počela je danas trodnevne razgovore u Oslu...Razgovori se vode sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu...Prvog dana razgovora...

Nastavak na B92...

Počeli pregovori sa talibanima u Norveškoj

Izvor: Danas, 23.Jan.2022

Delegacija talibana koju predvodi ministar spoljnih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki započela je danas u Oslu trodnevne pregovore sa zvaničnicima vlada iz zapadne Evrope i SAD, kao i sa civilnim sektorom Avganistana zbog pogoršanja humanitarne situacije u toj zemlji.

Nastavak na Danas...

TALIBANI U NORVEŠKOJ Započeli trodnevni razgovori u vezi pogoršane humanitarne situacije u Avganistanu

Izvor: Blic, 23.Jan.2022

Talibanska delegacija koju predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, počela je danas trodnevne razgovore u Oslu sa zvaničnicima zapadnih vlada i predstavnicima avganistanskog civilnog društva zbog pogoršanja humanitarne situacije u Avganistanu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.