Tvorac ChatGPT-ja moli za milost prema muslimanima: Ja sam Jevrej, ali... FOTO

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:02

Tvorac ChatGPT-ja moli za milost prema muslimanima: "Ja sam Jevrej, ali..." FOTO

Izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman izjavio je da oseća da je pripadnicima muslimanske i arapske zajednice u tehnološkoj industriji neugodno da govore o svojim nedavnim iskustvima, upućujući na uticaj tekućeg rata u Gazi.

"Muslimanske i arapske (posebno palestinske) kolege u tehnološkoj zajednici s kojima sam razgovarao osećaju se neugodno kada govore o svojim nedavnim iskustvima, često iz straha od odmazde i oštećenih izgleda za karijeru", napisao je Altman na društvenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mreži X, ranije poznatoj kao Twitter .

Tehnološki gigant, koji je osmislio ChatGPT, pozvao je tehnološku industriju da se prema članovima tih zajednica odnosi sa empatijom.

"Ja sam Jevrej. Verujem da je antisemitizam značajan i rastući problem u svetu, i vidim da se mnogo ljudi u našoj industriji zalaže za mene, što duboko cenim. Vidim mnogo manje toga za muslimane", konstatirao je Altman.

Veće za američko-islamske odnose saopštilo je prošlog meseca da su u dva meseca nakon početka rata u Gazi incidenti motivisani islamofobijom i pristrasnošću prema Palestincima i Arapima porasli za 172 posto u Sjedinjenim Državama u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.