Tvitove ove devojčice čita ceo svet

Izvor: Mondo, 05.Dec.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvitove ove devojčice čita ceo svet

Twitter nalog sedmogodišnje devojčice iz istočnog Alepa, koja je opisivala život u toj oblasti, a koji je privukao pažnju javnosti, obrisan je nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, javlja BBC.

⚡ Bana is Alive! and well so are her solar panelshttps://t.co/MY4nZFAYB9

— Bana Alabed (@Palespanish) December 5, 2016

Alep, drugi grad po veličini u Siriji, podeljen je između pobunjenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i snaga odanih predsedniku Bašaru al Asadu.

Sirijska vojska je trenutno u velikoj ofanzivi na istočni deo i osvaja kvart po kvart.

Sedmogodišnja Bana Alabed je uz pomoć majke Fatemah, profesorke engleskog, na tom jeziku postavljala objave o sukobljenom području, ali je njen nalog obrisan u nedelju.

BBC navodi da je Twitter naloh Bane Alabed imao više od 100.000 pratilaca.

Yes I and my mom are alive. help us please we have no internet and fear Assad will bomb our solar panels soon. https://t.co/LOkLVAKeRT

— Bana Alabed (@Palespanish) December 5, 2016

U poslednjem tvitu navedeno je "Sigurno smo sada da će nas vojska zarobiti. Videćemo se nekog drugog dana, dragi svete. Pozdrav - Fatemah".

Nakon toga je na Twitteru na nalogu sa imenom devojčice i njenom slikom objavljeno da su ona i njena majka žive, dok neki tviteraši tvrde da je to lažni nalog.

Majka devojčica je u intervjuu za BBC u oktobru rekla da im je cilj da "svet čuje njihov glas".

Tvitovale su o svakodnevnom životu, u jednom tvitu iz novembra navodi se da im je kuća pogođena i da su "videli smrt i zamalo umrli", u drugom da joj je ubijena drugarica, a u jednom video snimku na kojem se vidi ona sa braćom kaže: "Crtanje sa braćom pre nego što avioni dođu".

BBC piše i da su njeni tvitovi u kojima kaže da voli da čita "kako bi zaboravila rat" privukli pažnju autorke knjiga o Hariju Poteru Džoane Rouling, koja joj je sve knjige o mladom čarobnjaku poslala u elektronskoj verziji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Utihnuli tvitovi devojčice iz Alepa: Dragi svete, videćemo se nekog drugog dana...

Izvor: Blic, 05.Dec.2016

Tviter nalog sedmogodišnje devojčice iz istočnog Alepa, koja je na toj društvenoj mreži opisivala život u toj oblasti, a koji je privukao pažnju javnosti, obrisan je nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, piše Bi-Bi-Si...Alep, koji je drugi grad po veličini u Siriji, podeljen je između pobunjenika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.