Tviterova plava ptičica odlazi u prošlost, menja je belo X na crnoj pozadini

Izvor: VOA, 24.Jul.2023, 15:18

Tviterova plava ptičica odlazi u prošlost, menja je belo "X" na crnoj pozadini

Ilon Mask i izvršna direktorka Tvitera Linda Jakarino predstavili su u ponedeljak logo platforme društvenih medija na kojoj je belo "iks" (X) na crnoj pozadini kao zamenu za poznati simbol plave ptice. "Iks je ovde! Hajde da uradimo ovo", tvitovala je Jakarino, objavljujući sliku logotipa projektovanog na kancelarijama kompanije u San Francisku. I na profilu Jakarino, i na profilu Maska stoji novi logo "X", iako Tviterova plava ptica i dalje stoji na samoj platformi. "Doviđenja Tviteru", bio je haštag u trendu u vezi sa starim logotipom dok je nekoliko korisnika kritikovalo novi. Mask je u objavi u nedelju rekao da želi da promeni Tviter logo i ispitao je svoje milione pratilaca da li bi oni bili za promenu šeme boja sajta iz plave u crnu. Postavio je sliku stilizovanog "X" na crnoj pozadini sa temom svemira. Takođe se osvrnuo na "privremeni X logo" i tvitovao da ćemo se "uskoro oprostiti od Tviter brenda i, postepeno, od svih ptica". Odgovarajući na pitanje u jednom tvitu kako će se tvitovi zvati pod "iksom", Mask je odgovorio: "Iksovi". Originalni Tvitter logo dizajnirao je 2012. tim od tri osobe. "Logotip je dizajniran da bude jednostavan, uravnotežen i čitljiv u veoma malim veličinama, skoro kao malo slovo 'e'", tvitovao je Martin Graser, jedan od dizajnera. Nedeljama pre nego što je prošle godine završio svoju akviziciju na Tviteru, Mask je rekao da bi kupovina kompanije ubrzala njegovu ambiciju da stvori "aplikaciju za sve" pod nazivom "Iks", za tri do pet godina. Mask je otkupio x.com od PejPala 2017. godine, rekavši da ima "sentimentalnu vrednost". Mask je suosnivao x.com kao onlajn banku 1999. koja se kasnije transformisala u PejPal. Iako je zvanična stranica Tvitera na platformi preimenovana u "X", domen x.com nije aktivan. "X je buduće stanje neograničene interaktivnosti – usredsređeno na audio, video, razmenu poruka, plaćanja/bankarstvo – stvarajući globalno tržište za ideje, robu, usluge i mogućnosti", napisala je Jakarino na Tviteru u nedelju. Jakarino, bivša šefica oglašavanja u NBC Universalu koji je počela da radi kao izvršna direktorka Tvitera 5. juna, preuzela je dužnost u trenutku kada je ta platforma društvenih medija pokušavala da preokrene pad prihoda od oglašavanja. Od preuzimanja Tvitera, kompanija se suočila sa burnim vremenima sa otpuštanjima, naglim padom oglašivača i meteorskim porastom Tredsa, Metinog odgovora na Tviter.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Plava ptičica na Twitteru 'odletjela', Musk predstavio novi X logo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2023

Nakon 17 godina s logotipom plave ptice koji je simbolizirao emitiranje ideja svijetu, milijarder Elon Musk preimenovao je Twitter u X i predstavio novi logo, označavajući fokus na izgradnju "aplikacije za sve". U ponedjeljak je stilizirani bijeli X na crnoj pozadini postao novi logo na Twitterovoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.