Tramp napustio postelju da bi mahnuo pristalicama

Izvor: Deutsche Welle, 05.Okt.2020, 08:58

Tramp napustio postelju da bi mahnuo pristalicama

Američki predsednik se navodno odlično oporavlja od posledica korone. Na kritike nailazi njegov kratki automobilski izlet, kao i to što je prećutao rezultate prvog testa. Prema anketama, Bajden ubedljivo vodi.

Predsednik Sjedinjenih Država mahnuo je za kamere iz svog automobila. Unutra je bio sa najmanje dve osobe i nosio je masku. Bila je to kratka vožnja pred pristalicama okupljenim ispred bolnice.

Prethodno je snimio video-poruku objavljenu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Tviteru gde je najavio „posetu iznenađenja“. Hvalio je „veličanstvene patriote“, rekao da je iskustvo sa koronom „vrlo zanimljivo“ i da je mnogo „naučio“. Nakon vožnje se vratio u vojnu bolnicu „Volter Rid“ severno od Vašingtona.

Politički protivnici su kritikovali Trampov kratki automobilski izlet – posebno jer su službenici obezbeđenja bili sa njim u automobilu, izloženi riziku od zaraze. Portparol Bele kuće rekao je da je akcija bila „kratka i spontana“ te da je Tramp imao odobrenje medicinskog osoblja.

Malo pre toga je Vol strit žurnal javio da je predsednik još u četvrtak dobio pozitivan rezultat brzog testa na koronu, ali je to prećutao. U nastupu na televiziji Foks njuz, Tramp je tada pomenuo da je testiran, ali da još čeka rezultate. U pitanju je bio drugi test, te je javnost o oboljenju saznala tek u petak ujutru.

Brzi oporavak

Navodno se Tramp izvrsno oporavlja od posledica zaraze te bi već u ponedeljak mogao da se vrati u Belu kuću. „Pacijent se oseća sve bolje. Od petka ujutru nema temperaturu“, rekao je njegov lekar Šon Duli novinarima.

Duli je priznao da je Trampovo stanje na momente bilo lošije nego što se do sada mislilo. Tramp (74) je prema navodima ovog lekara bio na kiseoniku i dobijao deksametazon, sredstvo koje se daje samo kod težih simptoma.

Pristalice ispred bolnice: "spontana" akcija

Pad popularnosti?

Možda je još rano za procene kako će Trampovo oboljenje uticati na njegove šanse da početkom novembra osvoji drugi predsednički mandat. U ispitivanju javnog mnjenja koje su Ipsos i Rojters sproveli u petak i subotu – dakle posle vesti o Trampovoj zarazi – demokratski izazivač Džozef Bajden ima komotnih deset odsto prednosti.

Prema toj anketi, dve trećine ispitanika misli da se Tramp ne bi zarazio da je shvatio koronu ozbiljnije. Među građanima je 57 odsto njih nezadovoljno merama protiv pandemije, a samo 34 odsto veruje da predsednik iznosi istinu o koroni.

Kampanja Donalda Trampa najavila je da će potpredsednik Majk Pens i sinovi Donald Mlađi i Erik Tramp odmeniti predsednika u javnim nastupima. U sredu će, kao što je i planirano, biti održan televizijski duel potpredsedničkih kandidata Pensa i Kamale Heris.

nr (dw, rtr, afp, wsj)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.