Izvor: Luftika.rs, 27.Feb.2024, 13:11

“Ti si se udala, ne uzimaj bratu polovinu stana”: Beograđanka šokirana majčinim rečima

Porodice u Srbiji i dalje pucaju zbog nasledstva, a samo nasleđivanje često se okončava posredstvom suda. Ipak, priče u kojima se, u 21. veku, i dalje smatra da ženskom detetu ne treba ostaviti ništa (ili tek ponešto), a muškom sve, i dalje nas šokiraju.
Takva je i priča jedne Beograđanke koja je svoje iskustvo podelila na Tviteru.
– Tata i deda su mi rekli ti si se udala. Onda je pre mesec dana tata iznenada umro, mama je rekla “moj savet je da ne uzimaš bratu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << celu polovinu stana, ti već imaš stan (muževljev). Ako nešto znači, svi smo rođeni u Beogradu, ali ništa manje zaostali od običnih divljaka – napisala je ona.
Praksa pokazuje da se češće tuže braća nego sestre, da sestre retko tuže braću, povremeno deca tuže majke, ne i majke decu, piše Kurir.
Muževi često ostavljaju nasledstvo ženama, a deca povremeno pobijaju testament nudeći se da budu staraoci majke.
Testament se može pobiti i iz razloga neuračunljivosti, eventualnog falsifikovanja, ali zbog tzv. nužnog dela. Zavađeni srodnici se ne izmiruju, a šteta je mogla biti sprečena na dva načina.
– To je vrlo česta situacija – kaže u razgovoru advokat Ahmed Delimeđac navodeći da se i u drugim postupcima često sude srodnici.
– Praksa i naša priroda je da se najviše tužimo sa ljudima koji su nam najbliži. Da li je razlog tome što smo s njima u najvećem kontaktu, pa onda dolazi do raznih razmirica – razmišlja o uzrocima.
Navodi i da je moć u rukama ostavioca, te da se pitanje podele nasledstva može rešiti ugovorom o raspodeli imovine za života ili testamentom.
– Bolje da se ljute na mrtvog čoveka, nego da se svađaju između sebe – ocenjuje advokat.
“Ja sam ona žena koja se posvađala sa braćom i sestrama zbog nasledstva, pohlepa nas je uništila”
Izvor: Telegraf

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.