Talibani smatraju da imaju pravo da učestvuju na samitima ŠOS-a

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2023, 23:09

Talibani smatraju da imaju pravo da učestvuju na samitima ŠOS-a

 
Ministarstvo spoljnih poslova Talibana (zabranjenih u Rusiji), radikalnog pokreta koji je preuzeo vlast u Avganistanu, saopštilo je u sredu da ta zemlja ima pravo da učestvuje na samitima Šangajske organizacije za saradnju.
„Islamski emirat Avganistan pozdravlja ovakve sastanke radi poboljšanja koordinacije kako bi se osigurala regionalna bezbednost i razvoj saradnje i smatra da je učešće Avganistana (koji je posmatrač u organizaciji) na takvim sastancima u okviru njegovih legitimnih prava“, saopštilo je ministarstvo na Tviteru. ŠOS je osnovan 15. juna 2001. godine u Šangaju. Organizaciju je prvo činilo šest zemalja – Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Tadžikistan i Uzbekistan – a 2017. pridružile su joj se Indija i Pakistan. 23. sastanak Saveta šefova država ŠOS, kojim predsedava Indija, održan je virtuelno u utorak. Na samitu je saopšteno da se Iran pridružio grupi kao njen deveti član. Takođe, Belorusija je potpisala memorandum o opredeljenju, kojim je pokrenuta procedura za sticanje punopravnog članstva u organizaciji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.