Studenti, ne dajte da vas pljačkaju: Ako ste ovo platili kod notara, tražite pare nazad!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Jul.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti, ne dajte da vas pljačkaju: Ako ste ovo platili kod notara, tražite pare nazad!

Opšta zabrana za javne beležnike notare da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije "sveto pravilo" za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara. Jedan od korisnika Tvitera je podelio i fotogafiju na kojoj se vidi red upravo svršenih srednjoškolaca na ulazu u jednu notarsku kancelariju.

Uz fotografiju stoji poruka "Gužva u notara, deca koja upisuju faks moraju da uvere državu da su kopije verne originalu za 1.500 dinara".

Ovo je izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << opšte negodovanje na Tviteru, a u prilog tome, novinarka portala Telegraf.rs pozvala je jednu notarsku beležnicu na Novom Beogradu (ime poznato redakciji) i predstavila se kao student.

Kad je pitala da li brucošima naplaćuju overu dokumenata potrebnu za upis, rečeno joj je da overu svedočanstva iz srednje škole i krštenicu naplaćuju 360 dinara, a da uz overu maturanti treba da prilože i original dokument uz koji dobijaju overenu kopiju u dva primerka!

Shodno tome, nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnoj beležničkoj komori Srbije.  Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović naglašava da su kancelarije javnih beležnika širom Srbije poslednjih dana uradile desetine hiljada besplatnih overa dokumenata.

Gužva u notara, deca koja upisuju fax moraju da uvere državu da su kopije verne originalu za 1500 DIN @zastopapiru21veku pic.twitter.com/cBNL7xl8KZ

— Fedja Grulovic (@Grulovic) July 3, 2017

- Javnobeležnička kancelarija u kojoj je novinarki Telegrafa u telefonskom razgovoru rečeno da se overa dokumentacije neophodne za upis na fakultet naplaćuje po ceni od 360 dinara, imala je danas čak 110 besplatnih overa. Ne vidim nijedan razlog da pored tolikog broja besplatno overenih dokumenata za upis u srednje škole i visokoškolske ustanove bilo ko iz kancelarije kaže da se takve overe naplaćuju. Uveren sam da je u pitanju samo nesporazum – ističe Đukanović, dodajući da na rad te kancelarije dosad nije bilo ni jedne pritužbe.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Foto: Telegraf

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi u slučaju notara koji naplaćuju overu cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od "papira", treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

(s.vasic@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Studenti u Srbiji masovno opljačkani i prevareni! Ukoliko ste ovo platili - odmah tražite svoj novac natrag!

Izvor: BKTV News, 04.Jul.2017

Opšta zabrana za javne beležnike notare da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije “sveto pravilo” za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara. ..Jedan od korisnika Tvitera je podelio i fotogafiju na kojoj se vidi red upravo svršenih srednjoškolaca na ulazu u jednu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.