Šta predviđa sporazum o podeli vlasti u Avganistanu

Izvor: RTS, 17.Maj.2020, 18:31

Šta predviđa sporazum o podeli vlasti u Avganistanu

Avganistanski predsednik Ašraf Gani i njegov rival Abdulah Abdulah potpisali su sporazum o podeli vlasti kojim će biti okončan višemesečni politički zastoj, saopštio je Ganiev portparol.
"Politički sporazum između predsednika Ganija i dr Abdulaha Abdulaha je potpisan", napisao je Sedik Sediki na Tviteru.

On je objasnio da će, prema sporazumu, Abdulah predvoditi Savet za pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa pobunjenim talibanima, a da će članovi njegovog tima biti uključeni u vladu, prenosi Rojters.
Abdulah je osporio rezultate izbora u septembru prošle godine i ranije ove godine najavio formiranje paralelne vlade, dok su talibani i SAD potpisali sporazum o postepenom povlačenju američkih trupa iz Avganistana, koji se posmatra kao najbolja šansa do sada za završetak 19-godišnjeg rata u toj zemlji.
Smatra se da sporazum između Ganija i Abdulaha ključan za pokretanje mirovnih pregovora, s obzirom na to da Abdulahove pristalice predstavljaju većinu na severozapadu zemlje. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.