S. Arabija: Optužbe zbog Tvitera

Izvor: B92, 14.Feb.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Arabija: Optužbe zbog Tvitera

Rijad -- Malezija je deportovala nazad u Saudijsku Arabiju mladog novinara, optuženog za uvredu proroka Muhameda kontroverznom izjavom na svom profilu na Tviteru.

Hamza Kašgari (23) će se suočiti sa optužbom za bogohuljenje, koji ga u ultrakonzervativnom saudijskom kraljevstvu može dovesti do smrtne kazne. Kašgari je izazvao burne reakcije nakon što je objavio kontroverznu izjavu na Tviteru, u kojoj je napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prema proroku oseća istovremeno i ljubav i mržnju, da ga ne razume u potpunosti kao i da mu se neće moliti.

Oko 30.000 komentara ispratilo je ovaj "tvit". Ubrzo potom, videvši reakcije, izbrisao je komentar i stavio izvinjenje: "Napravio sam grešku, nadam se da će mi Bog i svi koji se osećaju uvređeno oprostiti". Izvinjenje nije bilo dovoljno.

Za izjavu koja je protumačena kao uvreda proroku u duboko tradicionalnoj i religioznoj zemlji, u kojoj se nalaze dva najsvetija grada u islamskom svetu - Meka i Medina, za ovakav prestup kazna bi mogla biti smrt.

Strahujući za svoj život mladić je pobegao u Maleziju, ali je tamo prethodne nedelje uhapšen.

U Saudijskoj Arabiji, u međuvremenu, na društvenoj mreži Fejsbuk pojavila se grupa "Narod Saudijske Arabije zahteva pogubljenje Hamze Kašgarija" koja broji preko 21.000 članova.

Slično, jedan korisnik Tvitera, inače advokat, smatra da je Kašgari odrasla osoba i da za svoje postupke mora da odgovara prema islamskom (šerijatskom) zakonu. Ipak, ima i onih koji misle drugačije, pa tako drugi korisnik Tvitera smatra da se Kašgari pokajao i da bi mu i sam prorok oprostio, pa bi trebalo i oni da učine isto.

Vrhovne vođe, međutim, okarakterisale su mladića kao "nevernika" i zahtevale da mu bude suđeno na islamskom sudu.

Incident je bacio svetlo na problem slobode mišljenje i upotrebe društvenih mreža u konzervativnim zemljama kakva je Saudijska Arabija. Verski vrh smatra Tviter za "veliku opasnost koja ne priliči Muslimanima" i "podlogu za širenje laži i optužbi".

Ipak milioni građana i zvaničnika ove zemlje imaju nalog na nekoj od društvenih mreža.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blogeru preti smrtna kazna zbog vređanja Muhameda

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2012

Mladog novinara, optuženog za uvredu proroka Muhameda, Malezija je deportovala nazad u Saudijsku Arabiju gde će se suočiti sa krivicom za bogohuljenje, prestupom koji ga u tom ultra konzervativnom kraljevstvu može dovesti do smrtne kazne.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Mladom blogeru prijeti smrtna kazna za uvredu proroka Muhameda

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2012

RIJAD - Mladog novinara, optuženog za uvredu proroka Muhameda, Malezija je deportovala nazad u Saudijsku Arabiju gdje će se suočiti sa krivicom za bogohuljenje, prestup koji ga u ovom ultra konzervativnom kraljevstvu može dovesti do smrtne kazne.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.